ISW: Traje golema ruska ofenziva. Obavještajci: Putin im je dao rok od tri tjedna

Foto: ISW

Ruska vojska pokušava "rastegnuti ukrajinske snage" intenziviranjem napada diljem prve linije bojišta, tvrdi ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Rusija je nedavno postigla značajan uspjeh na bojnom polju zauzimanjem grada Avdijivke u Donjecku nakon mjeseci intenzivnih borbi.

Britansko ministarstvo obrane u najnovijem izvješću sugerira da su ruske snage intenzivirale napade preko prve linije u nadi da će gurnuti Ukrajinu do "prijelomne točke". Dodaje da su ruske kopnene snage također eskalirale napade u blizini sela Robotine.

"Ruske kopnene snage nastavile su i vrlo vjerojatno pojačale kopnene napade na osovinu Robotina u južnoj Ukrajini, koju je Ukrajina ponovno zauzela tijekom protuofenzive u ljeto 2023.", stoji u izvještaju. "Ruske snage su intenzivirale napade na nekoliko točaka linije bojišnice tijekom prošlog tjedna vjerojatno s namjerom da rastegnu ukrajinske snage", dodaje se.

ISW: Rusi napadaju sa svih strana

I američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) napisao je u najnovijem izvješću da Rusi napadaju sa svih strana na prvim linijama. "Rusija je u procesu provođenja kohezivne ofenzivne operacije u potrazi za operativno značajnim ciljem, gotovo prvi put u više od godinu i pol kampanje u Ukrajini", stoji u izvješću.

Izvješće ISW-a tvrdi da tekuća ruska ofenziva u regijama Harkiv i Luhansk u istočnoj Ukrajini "uključuje napade duž četiri paralelne osi" koji bi "zajedno vjerojatno stvorili operativno značajne dobitke".

"Dizajn ove ofenzivne operacije vrijedan je pažljivog razmatranja, bez obzira na njezin ishod, kao mogući primjer sposobnosti ruskog zapovjedništva da uči i poboljša svoje prethodne neuspjehe na operativnoj razini", piše ISW.

Četiri smjera napredovanja

"Ruska zapadna grupacija snaga nedavno je intenzivirala operacije duž linije Kupjansk-Svatove-Kremina i usredotočena je na četiri smjera napredovanja. Ruske snage trenutno provode ofenzivne operacije sjeveroistočno od Kupjanska, sjeverozapadno od Svatova, jugozapadno od Svatova i zapadno od Kremine.

Ruska zapadna grupacija snaga (WMD) odgovorna je za veći dio osovine Harkiv-Luhansk od stabilizacije bojišnice nakon uspješne protuofenzive Ukrajine u Harkivskoj oblasti u jesen 2022.

WMD-ova 6. kombinirana armija i 1. gardijska tenkovska armija nastavile su lokalizirani ofenzivni napor sjeveroistočno od Kupjanska 6. listopada 2023. i sporadično intenzivirale operacije drugdje u smjeru Kupjanska", piše ISW. 

Obavještajci: Putin je vojsci dao rok od tri tjedna

Ukrajinska glavna obavještajna uprava (GUR) ustvrdila je u srijedu da je ruski predsjednik Vladimir Putin dao svojoj vojsci rok od tri tjedna da preuzme punu kontrolu nad Luhanskom.

General Vadim Skibicki, zamjenik načelnika GUR-a, rekao je tijekom intervjua za Interfax da Putin želi potpunu kontrolu nad Luhanskom prije predstojećih predsjedničkih izbora u Rusiji, koji su zakazani za 15. do 17. ožujka.

"Prije izbora žele doći barem do administrativnih granica Luhanske oblasti", rekao je Skibicki. "Imati barem neki uspjeh, nešto poput Avdijivke, možda negdje drugdje na nekom drugom frontu", dodao je.

"Putin želi pokazati da su navodno uspjeli vratiti teritorije koje je Ukrajina oslobodila nakon početka agresije punog razmjera", dodao je. "To bi se vrlo aktivno koristilo u informacijsko-psihološkim operacijama, akcijama i informacijskom prostoru", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.