Pitali smo stručnjaka što se može dogoditi s podacima koji su ukradeni od A1

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

A1 Hrvatska objavio je danas da je došlo do sigurnosnog incidenta u kojem je kompromitiran dio osobnih podataka dijela njegovih korisnika.

Potencijalno su kompromitirani podaci manje od 10 posto korisnika, kaže A1. Izloženi podaci su ime i prezime, adresa, OIB te broj telefona.

"Naglašavamo da informacije o bankovnim karticama i računima nisu kompromitirane jer nisu dostupne u navedenoj bazi podataka. Sve korisnike čiji su osobni podaci potencijalno kompromitirani ćemo izravno obavijestiti", pišu iz telekoma.

Rakar: Ako imaju samo ove podatke, neće biti velike štete

IT stručnjak Marko Rakar kaže da je velika količina osobnih podataka već dostupna na internetu. "Ako imate nekretninu, ti podaci su u nekim registrima, ako ste direktor ili vlasnik neke tvrtke, ti podaci su dostupni i slično. Nije to ugodno, ali ako su iscurili podaci za koje A1 kaže da jesu, onda neće biti osobite štete", kaže Rakar.

"Mail adrese i korisničke račune mogu pokušati kompromitirati, ali to ne znači da su već pokušali. Oni se ako imaju mail adrese mogu pokušati ulogirati, ali nemaju lozinke", kaže Rakar.

Teško je prema dostupnim podacima reći kako je došlo do napada, ali mogu se pretpostaviti dvije mogućnosti, kaže.

"Proboj se najvjerojatnije dogodio prema nekoj njihovoj aplikaciji prema korisnicima, a koja je izložena prema internetu. Može biti neki sustav koji njihova korisnička podrška koristi za kontaktiranje korisnika, ili sustav koji koriste njihovi dućani i partneri za prodaju, aktiviranje ugovora ili slično. Nema dovoljno informacija, ali pretpostavljam da bi moglo biti nešto od ovog", kaže Rakar.

Pročitajte više