Italija dobila američka jamstva za financiranje Lukoilove rafinerije

Foto: EPA

AMERIČKE su vlasti uvjerile Italiju da njezine banke nisu u opasnosti od kazni zbog kršenja sankcija protiv Moskve ako pomognu rafineriji u vlasništvu Lukoila da kupi naftu koja nije iz Rusije, rekao je talijanski ministar industrije Adolfo Urso.

To bi trebalo pomoći rafineriji ISAB sa sjedištem na Siciliji, koju bi vlada mogla dati u ruke povjerenika, da opstane nakon stupanja na snagu EU embarga na rusku naftu koja se transportira morem. Time se želi zaštititi lokalna radna mjesta i nacionalnu opskrbu gorivom.

Amerikanci dali jamstva

"Primili smo pismo od američkih vlasti s jamstvima da banke neće biti podvrgnute američkim sankcijama", izjavio je Urso.

Pismo koje je Reuters imao na uvid, potpisao je voditelj Ureda za kontrolu inozemne imovine (OFAC) pri Ministarstvu financija SAD-a, a spominje zajam koji su osigurale neke talijanske banke i državni zajmodavac Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

"Pružanje 'zajma za premošćivanje' talijanskih subjekata ISAB-u ne bi uključivalo zabranjene aktivnosti pod OFAC-ovim ovlastima za sankcije povezane s Rusijom", kaže se u pismu.

Urso je to pozdravio kao "povijesni korak koji bankama može omogućiti da rade uz apsolutno povjerenje", dodajući da će financiranje biti poduprto jamstvima agencije za izvoz kredita SACE u vlasništvu Ministarstva financija i regionalne uprave Sicilije.

Lukoil nije pogođen sankcijama u Europi

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, ISAB je bio prisiljen oslanjati se isključivo na rusku sirovu naftu, nakon što su banke kreditori zaustavile financiranje i prestale davati jamstva potrebna za kupnju nafte od alternativnih dobavljača.

Lukoil nije pogođen sankcijama u Europi, ali banke su i dalje oklijevale poslovati s tvrtkom povezanom s Rusijom jer su se bojale da će u SAD-u biti na meti mogućih budućih kazni, gdje je tvrtka pod sankcijama od 2014. godine.

Talijanska vlada usvojila je prošli tjedan dokument koji omogućuje stavljanje ISAB-a pod skrbništvo, dok Lukoil nastavlja razgovore o prodaji imovine. Sličan potez povukla je Njemačka kada je u rujnu preuzela kontrolu nad rafinerijom u vlasništvu Rosnefta.

Pročitajte više

 

Pročitajte više