Italija je bila bijesna zbog Dalmacije. Ovaj pakt vodio je u 2. svjetski rat

Njemačka i Italija bile su krajnje nezadovoljne ishodom Prvog svjetskog rata. Dvadeset godina kasnije sklopit će vojni pakt, čime će i službeno postati saveznici za vrijeme Drugog svjetskog rata. Čelični pakt potpisan je 1939. godine između dva ministra vanjskih poslova: Joachima von Ribbentropa i Galeazza Ciana.

Versajski sporazum bio je velika uvreda njemačkom narodu. Prema njemu, Njemačka je bila glavni krivac za Prvi svjetski rat, morala je smanjiti veličinu svoje vojske, izgubila je teritorij i obvezala se platiti ogromnu ratnu odštetu što je sprečavalo napredak ekonomije. Ljudi su bili ogorčeni. Situacija je postala gora nakon gospodarske krize 30-ih godina što je povećalo popularnost radikalnih pokreta u toj zemlji.

1933. Adolf Hitler postaje kancelar Njemačke i obećava ljudima da će vratiti ponos Njemačke i obnoviti njihovu ekonomiju. Hitler ignorira Versajski sporazum i počinje graditi vojsku. Planira isto tako vratiti stare teritorije novoj Njemačkoj, no za to su mu potrebni saveznici.

Italija bila pobjednik u Prvom svjetskom ratu, ali bila je jako nezadovoljna

Italija je najbolje odgovarala toj ulozi. Premda je pobijedila u Prvom svjetskom ratu, Italija je bila vrlo nezadovoljna rezultatima rata, a mnogi su smatrali da su ih Francuska i Velika Britanija izigrale kad im nisu dale teritorije obećane Londonskim ugovorom. 

Podsjetimo, Londonskim ugovorom, tajno potpisanim za vrijeme Prvog svjetskog rata, Italiji je tajno obećan veći dio hrvatske obale. Nakon rata Italija nije dobila ni blizu onoliko koliko je tražila. Italija je nakon rata dobila dio Dalmacije i primorja, ali je smatrala da je prevarena i da je trebala dobiti puno više.

Ekonomsko stanje u Italiji dodatno je motiviralo ljude da se okrenu radikalnim opcijama. Zato su u toj zemlji već u 20-im godinama prevladali fašisti.

Talijani i Nijemci prvi ugovor potpisali već 1936., Čelični pakt samo je podebljao savezništvo

Već su 1936. Talijani i Nijemci potpisali tajni sporazum u kojem su se dogovorili da će zajednički nastupati po nekim pitanjima u vanjskoj politici. 1939. godine taj su savez podigli na novu razinu. Čelični pakt bio je vojni i ekonomski savez kojim su se obje zemlje obvezale pomagati jedna drugoj u slučaju rata.

Par mjeseci kasnije, Njemačka je napala Poljsku, pokrenuvši tako niz reakcija koje će rezultirati novim totalnim ratom u Europi. Savez je trebao potrajati deset godina, no do obnove saveza nikada nije došlo. Italija je kapitulirala 8. rujna 1943. godine, a Njemačka 8. svibnja 1945. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.