Italija nakon upada Hamasa blokirala pomoć Palestincima. Sad se predomislila

Foto: EPA

Italija će nastaviti financirati humanitarnu organizaciju Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice UNRWA u sklopu paketa pomoći od 35 milijuna eura, rekao je danas talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

Tajani se na to obvezao tijekom sastanka u Rimu s palestinskim premijerom Mohamadom Mustafom. Talijanski ministar rekao je da će pet milijuna eura biti namijenjeno projektima UNRWA-e, a ostatak njezinoj inicijativi Hrana za Gazu.

Italija je bila jedna od niza zemalja koje su blokirale pomoć UNRWA-i nakon optužbi Izraela da su neki članovi osoblja agencije bili umiješani u Hamasov napad na Izrael 7. listopada koji je pokrenuo rat u Gazi.

Posljednjih tjedana nekoliko zemalja nastavilo financirati UNRWA-u

"Italija je odlučila nastaviti s financiranjem specifičnih projekata namijenjenih pomoći palestinskim izbjeglicama, ali samo nakon rigoroznih provjera koje jamče da ni jedan cent neće završiti podupirući terorizam", rekao je Tajani.

UNRWA zapošljava 13.000 ljudi u Gazi, upravlja školama u enklavi, klinikama primarne zdravstvene zaštite i drugim socijalnim uslugama te distribuira humanitarnu pomoć. Posljednjih je tjedana nekoliko zemalja nastavilo financirati agenciju. 

Njemačka je prošlog mjeseca priopćila da će nastaviti suradnju s UNRWA-om nakon izvješća bivše francuske ministrice vanjskih poslova Catherine Colonna o UNRWA-inim procedurama za osiguranje poštivanja načela neutralnosti.

Pročitajte više