Italija obilježava Dan sjećanja na fojbe



Odluka o obilježavanju Dana sjećanja usvojena je u Parlamentu prošle godine, a 10. veljače izabran je u sjećanje na Pariški mirovni sporazum iz 1947. kojim je Jugoslavija dobila Istru. Bacanje ljudi u fojbe, kraške jame u zaleđu Trsta i u Istri, jedna je od dramatičnih stranica talijanske povijesti i sve talijanske državne institucije, počevši od predsjednika republike Carla Azeglia Ciampija, naglasile su obvezu sjećanja. Šef države poziva također na odbacivanje mržnje i gledanje na vlastitu povijest na razuman način.

Ciampi poručuje da je "došlo vrijeme da razumna sjećanja preuzmu mjesto pretjeranoj mržnji. Načelo dostojanstva osobe, štovanje temeljnih ljudskih prava i prava manjina temeljima su Europske unije", rekao je tim povodom Ciampi dodajući da su ti dramatični događaji integralni dio nacionalne povijesti koji treba ostati u kolektivnoj memoriji.

"Talijani, Slovenci i Hrvati mogu s povjerenjem gledati na zajedničku budućnost, koju mogu zajednički izgraditi, učvršćivanjem prije svega suživota u kojem je različitost čimbenik obostranog obogaćivanja, u kojem korijeni i tradicije svakoga bivaju poštivane na jednako dostojan način", rekao je Ciampi povodom obilježavanja Dana sjećanja dodajući kako želi da u tome duhu taj dan potakne osjećaje pomirenja i dijaloga.

U Parlamentu i u uredima državnih službi i školama održana je minuta šutnje. U Zastupničkom domu govorio je predsjednik toga doma Pierferdinando Casini koji je pozvao sve da sjećanjem na fojbe ne stvaraju nove podjele. Casini je istaknuo kako "drama julijansko-dalmatinskih esula i barbarstvo fojbi nitko ne smije upotrijebiti radi poticanja podjela".

"Ako bi se sjećanje koristilo radi označavanja razlika ili dobivanja pristalica s jedne ili druge strane, onda bi one žrtve bile uzaludne", rekao je Casini, čiji su govor zastupnici popratili ustajanjem i pljeskom.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi u svojoj je poruci iznio kako je riječ o događajima koje "ne možemo zaboraviti i trebamo spriječiti da se ponovno ide istim putem mržnje i stvaranja istih monstruma". Otvarajući obilježavanja ovoga datuma u Trstu polaganjem vijenca na nacionalni spomenik na mjestu fojbe u Basovizzi, ministar za Talijane u svijetu Mirko Tremaglia ocijenio je povijesnim ovaj dan sjećanja i pozvao na prevladavanje mržnje, upravo na način na koji je to pozvao i šef države, dodajući kako je potrebno sjetiti se "svih krvnika".

I stranke desnice i ljevice odale su počast žrtvama fojbi. Tajnik Demokratske ljevice (bivša KP), Piero Fassino je kazao kako je "potrebno sjetiti se egzodusa i predati sjećanju patnje Talijana iz regije Venezia Giulije na koncu Drugog svjetskog rata". Fassino, koji je bio među potpisnicima prijedloga kojim se usvojio Dan sjećanja na egsodus, pozvao je i na sjećanje na "fojbe, klimu terora koju je komunistički režim uveo na mjestima koja su okupirali Jugoslaveni, na strahove, masovni egzodus iz Istre i s dalmatinske obale".

U obilježavanju Dana sjećanja u Trstu sudjelovao je ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini, a u Rimu je ministar telekomunikacija Maurizio Gaspari predstavio marku posvećenu egzodusu iz Istre.

Film u dva nastavka "Srce u jami", koju je talijanska državna televizija emitirala u nedjelju i ponedjeljak imala je veliku gledanost (u ponedjeljak oko 10 milijuna, što je 36,6 posto), jer većina Talijana ni ne zna što su fojbe i što se događalo tih godina. Sam film polazi od toga da su Titovi ljudi, koje se naziva "titini", bacali u fojbe Talijane i sijali teror u Istri, te iznosi jednu ljubavnu priču, sudbinu djece siročadi i svećenika koji ih želi spasiti.

Talijani do sada nisu u školama učili o tome dijelu Drugog svjetskog rata, isto kao što malo njih zna da esuli nisu bili dobro primljeni u Italiji, dapače bili su smješteni u 109 logora po cijelom Apeninskom poluotoku, a mnogi su nastavili svoj put prema dvjema Amerikama ili Australiji.

(Hina) xstom ybr

Pročitajte više