Italija raspravlja o kontroverznom zakonu. "Ovo će otvoriti vrata mafiji"

Foto: EPA

Talijanski senatori raspravit će o prijedlogu desne vlade da se dekriminalizira zloporaba položaja.Najava tog poteza stvorila je tenzije s EU i uzrokovala strah da će mafija infiltrirati javni sektor, prenosi Guardian.

Za zloporabu položaja mogu biti osuđeni javni dužnosnici, što uključuje gradonačelnike i lokalne administratore koji su iskoristili svoj položaj da pogoduju nekome. Kazna za to trenutno može biti do 4 godine zatvora.

Ministar pravosuđa, Carlo Nordio, smatra da je u zakonu taj zločin definiran preopćenito i da se zbog toga lokalni političari i državni službenici boje staviti svoj potpis na projekte, što stvara ekonomsku štetu. Drugi, poput odvjetnika Giuseppea Inzerilla, smatraju da bi dekriminalizacija otvorila vrata mafiji i povezala politiku i organizirani kriminal.

U Bruxellesu je glasnogovornik Europske komisije rekao da bi dekriminalizacija tog čina imala učinak na borbu protiv korupcije. Zločin zloporabe položaja postoji u 25 od 27 zemalja EU, a Bruxelles bi htio da ga uvedu sve. 

Inzerillo komentira da je u Italiji situacija veoma specifična jer se zakon često koristi u političke svrhe, kad se istrage o korupciji otvaraju ciljano protiv političkih rivala, pogotovo u manjim mjestima.

"Dat ću vam primjer. Ako gradonačelnik mora najaviti natječaj za izgradnju kanalizacije, mogao bi dobiti najpovoljniju ponudu od poznanika, što je veoma često u malim gradovima. U tom trenutku opozicijska stranka u gradu bi ga mogla prijaviti nadležnima jer je htio pogodovati svom poznaniku. Kao rezultat toga, mnogi gradonačelnici i drugi dužnosnici jednostavno izbjegavaju implementaciju javnih radova jer se boje da će ih protivnici tužiti za zloporabu položaja", objašnjava Inzerillo.

Problemi s mafijom

S druge strane Italija ima velike probleme s organiziranim kriminalom. Prošlog studenog sud je osudio preko 200 članova kriminalnih skupina za ucjenjivanje i podmićivanje. Istražitelji su pronašli dokaze o taktikama koje je mafijaška organizacija Ndrangheta koristila u Kalabriji da bi kontrolirala lokalnu zajednicu, a te taktike su uključivale fizičke napade, ucjenjivanje i korupciju. Među osuđenima bili su i državni dužnosnici osuđeni za zloporabu položaja. 

Plan je danas predstavljen Senatu, gornjem domu talijanskog parlamenta, a o njemu će senatori glasati možda već sutra.

Pročitajte više