Italija: Štrajk kontrolora leta i osoblja zaustavio zrakoplove

ZBOG današnjeg četverosatnog štrajka kontrolora leta i osoblja u zračnim lukama i kompanijama nastao je u Italiji pravi kaos.

Samo je talijanska kompanija Alitalia otkazala 225 današnjih letova, što je polovica ukupnih dnevnih letova. Jučer je bilo otkazano 175 letova kompanije Alitalije zbog štrajka osoblja (stjuardesa i članova posade) koji su se proglasili "bolesnima". Čak 1.300 članova osoblja, polovica od onih koju su trebali raditi, bilo je "bolesno", pa se danas otvorila polemika i oko liječnika koji su im potpisali nalaze.

Prosvjed zaposlenih u Alitaliji, koji se danas proširio i na zaposlene u zračnim lukama, nastao je zbog odluke uprave kompanije da zbog gubitaka od oko 200 milijuna eura u prva tri mjeseca ove godine, smanji broj članova posade u kapinama sa 4 na 3. Ta odluka se treba odmah provesti na domaćim pravcima, a zatim u onim prema europskim zemljama čiji su letovi kraći od dva sata.

Za sutra je predviđen sastanak uprave i sindikata Alitalije. No sutra u štrajk ulaze zaposleni na željeznici, tako da će od 9 do 17 sati biti pravi kaos u željezničkom prometu.

Pročitajte više