Italija: Štrajk sudstva protiv predložene reforme

NACIONALNA udruga sudaca u koju je udruženo 90 posto od ukupno 9.000 talijanskih sudaca i tužitelja sazvala je za utorak štrajk protiv reforme sudstva, koju je predložila talijanska vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija.

To je drugi put da suci štrajkaju protiv reforme sudstva. Prije dvije godine štrajku je pristupilo 85 posto sudaca i tužitelja, a Nacionalna udruga sudaca smatra da će današnji odaziv biti još veći.

Suci smatraju kako nova reforma ne jamči bolju učinkovitost sudstva i stavlja u opasnost neovisnost sudstva. Pod "optužbom" sudaca je ministar pravosuđa Roberto Castelli čija reforma, po njihovim riječima, "omogućuje veću političku kontrolu nad sucima i tužiteljima".

Ministar Castelli izjavio je kako ga štrajk sudaca "ne zastrašuje" te da će se nastaviti predviđenim putem. "Da je kojim slučajem sudstvo učinkovito ne bi bilo problema", rekao je Castelli.

Oporbeni lijevi centar brani odluku sudaca i njihovu želju da zadrže svoju neovisnost od politike.

Zanimljiva su i neka istraživanja provedena u talijanskom sudstvu, a koja u utorak objavljuje list "Corriere della Sera". Čak 80 posto ispitanih zadovoljno je svojim izborom rada u sudstvu, ali samo šest posto njih bi isti posao preporučio svome sinu ili kćerki. Svaki drugi ispitanik od oko tisuću ispitanih sudaca i tužitelja zamjera kolegama koji su prešli u politiku, a čak 60 posto ih smatra kako učlanjivanje u sindikat sudaca pomaže karijeri.

(Hina) xstom ybr

Pročitajte više