Dvije zaplijenjene jahte ruskog oligarha nestale iz Italije. Poznato kako

Foto: EPA

TALIJANSKE vlasti su u potrazi za ruskim oligarhom Dmitrijem Mazepinom nakon što su njegove dvije luksuzne jahte, koje su zaplijenjene pod sankcijama EU, misteriozno nestale iz luke na Sardiniji.

Mazepin posjeduje nekretninu u Forte dei Marmiju, obalnom odmaralištu u Toskani. Jahte, obje nazvale Aldabra, ali sa zastavama dviju različitih država, nestale su prošlog ljeta iz luke Olbije u Sardiniji u razmaku od par tjedana, piše Guardian.

Luksuzna plovila zaplijenjena su prošlog ožujka, nakon što je oligarh Mazepin, otac bivšeg vozača Formule 1 Nikite Mazepina, stavljen na popis EU sankcija nekoliko tjedana poslije ruske invazije na Ukrajinu. 

Kako su jahte premještene?

Istraga koju je vodila financijska policija Olibije otkrila je da je prvi brod, vrijedan između 700.000 i milijun eura, napustio Olbije u lipnju i zaustavio se u maloj luci Bizerti u Tunisu.

Poznato je da je druga jahta napustila Olbiju i otišla za Savonu, luku u sjevernoj talijanskoj regiji Liguriji, prije nego što se uputila u Tursku. Trenutno nije poznato gdje se jahte nalaze.

Policija je rekla da je Mazepin angažirao stranu tvrtku, koja je zatim angažirala kapetana sa Sardinije da premjesti jahte iz Italije. Posrednička tvrtka i kapetan kažnjeni su novčano s do 500.000 eura, a i Mazepinu prijeti ista kazna.

Policijski izvor rekao je da je Mazepin nastanjen u Forte dei Marmiju jer posjeduje vilu u gradu. Forte dei Marmi je prije rata u Ukrajini bio popularno odredište ruskih oligarha.

Vila na Sardiniji u vlasništvu Mazepina također je među imovinom u ruskom vlasništvu koja je zamrznuta diljem otoka. Mazepin je vilu imena Rocky Ram kupio od Carla De Benedettija, talijanskog poduzetnika i bivšeg vlasnika novina La Repubblica.

Pročitajte više