Anušić otišao u SAD: Zadivilo me kako u Minnesoti podržavaju brigu za veterane

Foto: Osječko-baranjska županija

Izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem nedavno je bilo u radnom posjetu Chicagu i Minneapolisu s ciljem intenziviranja suradnje s hrvatskom zajednicom u SAD-u.

Hrvatska zajednica u Chicagu broji više od 100.000 Hrvata, podsjetio je Anušić i dodao kako su odlično organizirani i povezani u njegovanju hrvatskih običaja, tradicije i kulture.

Rečeno je da nastoje hrvatskoj zajednici pomoći pri organizaciji nastave hrvatskog jezika, a najvećim problemom ocijenjeno je nepostojanje kurikuluma te potrebnih materijala za provedbu nastave.

Razgovarali o suradnji osječkog Sveučilišta i Indiana Universityja

Zamjenik župana Josip Miletić obećao je tijekom posjeta da će Upravni odjel za obrazovanje i mlade OBŽ-a pomoći pri kreiranju kurikuluma za nastavu hrvatskog jezika za učenike od 1. do 6. razreda.

Razgovaralo se i o potencijalnim budućim investicijama na području OBŽ-a, koje bi se realizirale s hrvatskim poduzetnicima s područja Chicaga.

Na poziv Indiana Universityja izaslanstvo OBŽ-a, u kojemu su bili i predstavnici osječkog Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer, održalo je radni sastanak na kojemu se razgovaralo o budućoj suradnji osječkog Sveučilišta i Indiana Universityja.

"Hrvatski sustav je primjer uključivanja socijalnih radnika u obrazovanje"

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ-a Miranda Glavaš-Kul ocijenila je da hrvatski obrazovni sustav može puno naučiti na njihovom primjeru uključivanja socijalnih radnika u školsko osoblje i uloge koju socijalni radnici imaju u zajednici s obzirom na sve učestaliju problematiku nasilja, mentalnog zdravlja, zanemarivanja zlostavljane djece i pomoći starijim osobama.

Tijekom posjeta Minneapolisu (Minnesota) izaslanstvo OBŽ-a se u pratnji hrvatskog veleposlanika u SAD-u Pjera Šimunovića sastalo s povjerenikom i direktorima Ureda za veterane Države Minnesote te s Veteranskim sudom i Nacionalnom gardom Minnesote.

Anušić: Zadivila me podrška javnosti brizi za veterane

Anušić je istaknuo kako se imao prilike uvjeriti u zadivljujuću organizaciju cjelokupnog sustava, u pristup djelatnika, ali i podršku javnosti u brizi za ratne veterane.

"Hrvatska bi u tom pogledu kroz primjer Minnesote i SAD-a mogla unaprijediti naš sustav skrbi o braniteljima, stoga sam pozvao predstavnike Ureda za ratne veterane na susret s našim Veteranskim centrima i braniteljskim udrugama u Osječko-baranjsku županiju", rekao je.

Dio posjeta Minneapolisu bio je posvećen sastancima s tvrtkama koje su već uložile ili imaju interes uložiti u širenje svog poslovanja na područje OBŽ-a.

Jedna takva je i Cortec Corporation u vlasništvu hrvatsko-američkog poduzetnika Borisa Mikšića, koji ima tvornicu i u Belom Manastiru.

Pročitajte više