Ivan Dvorski zvan Psiho dobio 40 godina zatvora

SUTKINJA Ika Šarić u 10 sati je izrekla maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora Ivanu Dvorskom, optuženom za ubojstvo Đanija Vukoše (42), njegove nevjenčane supruge Mirjam Švaljek (21) i Đanijeva oca Benita Vukoše (74) u stanu na 12. katu nebodera na Vežici.

Kad bi se zbrojile kazne za sva zlodjela Dvorskog, one bi ukupno iznosile 101 godinu: osam godina za razbojništvo, 30 godina za ubojstvo Đanija Vukoše, 30 za ubojstvo Benita Vukoše, 30 za ubojstvo Mirjam Švaljek te tri godine za zapaljenje stana i dovođenje u opasnost ljudi i njihove imovine. Stan je nakon ubojstava zapalio kako bi prikrio tragove zločina te će zbog nastale štete morati snositi troškove u iznosu od 856 tisuća kuna, a sutkinja ga je oslobodila plaćanja sudskih troškova.

Za zločin su optuženi i 23-godišnji Luka Obrovac i 22-godišnji Rene Ljubojević. Luka Obrovac je dobio kaznu od osam godina, a Rene Ljubojević šest godina zatvora.

Podsjetimo, na posljednjem ročištu Obrovac je kazao kako mu je žao žrtava te da je svjestan kako će zbog svega ispaštati njegovi roditelji i dijete koje još nije vidio.

Kazao je kako ga je kobne večeri Ivan Dvorski, poznat i pod nadimkom Psiho, nagovorio da dođe do njegova stana u kojemu je bio i Ljubojević. Zajedno su otišli do Vukoša kako bi riješili neke dugove.

"Dvorski je izašao iz lifta i mi smo čuli udarce. Onda nas je pozvao da uđemo u stan, a ja sam vidio Dvorskog kako drži pištolj i svađa se s Đanijem koji se počeo derati i krenuo je na Dvorskog", tvrdi Obrovac koji je, kaže, odmah pobjegao iz stana i u liftu je kazao Ljubojeviću kako je Dvorski pucao. Tada su sva trojica došla u prizemlje kada je Dvorski kazao kako se moraju vratiti gore i sakriti sve tragove ubojstva.

Tužiteljstvo je tražilo da se Dvorskog osudi za ubojstvo, a ostalu dvojicu za razbojništvo i prikrivanje.

"U krivo vrijeme na krivom mjestu"

Vještačenje je pokazalo kako je požar u stanu bio namjerno izazvan i da se radilo o temperaturi od 600 stupnjeva Celzijevih.

Dvorski je na početku kazao kako je njegov potpis na iskazu dan nakon trostrukog ubojstva krivotvoren, jer se on ne sjeća da je uopće dao iskaz. U tom iskazu stoji da je večer prije Dvorski popio dvije i pol litre vina, dva, tri piva te pojeo dva hamburgera. Sudski vještaci izrazili su mišljenje kako bi osoba tada imala 4,49 promila alkohola u krvi te kako bi bila u alkoholnoj komi.

Pomagači Dvorskoga za vrijeme suđenja tvrdili su "da su bili na krivom mjestu u krivo vrijeme te da nisu nikoga ubili niti zapalili".

Promjena optužnice

Pred kraj suđenja došlo je do promjene optužnice. Promjenom optužnice Dvorski je sam optužen za trostruko ubojstvo, dok su Obrovac i Ljubojević optuženi za prikrivanje i pomoć Dvorskom nakon ubojstva. Svu trojicu se teretilo, prema novoj optužnici, za razbojništvo nad imovinom i dovođenje u opasnost života stanara.

"Zašto me jednostavno ne osudite", odgovorio je Dvorski sutkinji Šarić na upit o razumijevanju nove optužnice. On i Obrovac branili su se šutnjom, dok je Ljubojević ipak odlučio progovoriti te je papirić s izjavom predao sutkinji Šarić.

U izjavi je opisao slijed događaja te kako on nije ni ulazio u stan ni vidio mrtva tijela, jer se, kako kaže, boji vidjeti mrtvace. Kazao je kako je bio ispred lifta i da nije ni povjerovao u ubojstvo sve dok sam Dvorski nije rekao kako trebaju uništiti tragove. Kazao je kako on ni tada nije htio ući u stan. Dvorski je ocijenio Ljubojevićevu izjavu lažnom i izmišljenom, a nakon te izjave Državno odvjetništvo je promijenilo optužnicu.

D.M./K.C.
Foto: RTL vijesti

Pročitajte više