Ivan Medak traži puštanje iz pritvora: Mezimac barba Luke ima noćne more i duševne patnje!



ZA DVA dana istječe mjesec dana od uhićenja i pritvaranja Ivana Medaka, smijenjenog šefa ekologije HŽ Infrastrukture osumnjičenog za nesreću vlaka smrti u Rudinama.

Nesreća - splet nesretnih okolnosti?!

Branitelj Siniša Štimac predložio je da Medaka puste na slobodu. Drži kako su ispitani svi svjedoci od značaja, koje je predložilo Državno odvjetništvo, a tvrdi i da djelo koje mu stavljaju na teret nije taksativno navedeno među djelima za koja se može odrediti pritvor zbog teških okolnosti djela.

Nesreća je, ističe Štimac, splet nesretnih okolnosti, a Medak je duboko pogođen tragedijom. Jedini HŽ-ovac koji je završio u pritvoru ima noćne more i duševne patnje!

Odluku o pritvoru istražni sudac Davor Svalina možda donese već sutra. A sutra će ga dočekati i novi prijedlozi obrane.

Medakova obrana traži vještačenje pruge i vlaka


Odvjetnik Štimac traži, naime, multidisciplinarno prometno-tehničko vještačenje pruge i vlaka, i to na okolnosti utvrđenja svih mogućih uzroka nastanka željezničke nesreće.

Ne želi, kaže, time umanjiti utjecaj retardanta, ali misli kako je tehnički i pravno nužno sagledati kompletnu situaciju.

Štimac predlaže i ispitivanje predstavnika naručitelja iz HŽ-a, uključujući i smijenjenog predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture Mijata Kurtušića, koji je potpisao ugovor sa Intradeom, ali i strojovođe vlaka smrti Joška Palinića, koje Državno odvjetništvo nije uvrstilo u listu svjedoka.

Trebalo bi, drži, ispitati i Dragu Ivankovića, šefa protupožarne zaštite HŽ Infrastrukture, kojeg je policija privela na razgovor, ali ga nije osumnjičila za nesreću. 

Postupak treba povesti i protiv proizvođača retardanta!

Jadran Franceschi, branitelj Joze Bazine, koji je izradio prskalicu, te nadgledao posao prskanja pruge, predat će, pak, Državnom odvjetništvu dokumentaciju koja dokazuje da je Universal Fire Shield, proizvođač retardanta TG-300, odobrio cjelokupni postupak tretiranja pruge.

Tek nakon što su doznali o nesreći u Hrvatskoj, istaknuli su upozorenje da preparat ne smije nikako doći u kontakt s tračnicama.

Franceschijev podnesak trebao bi sugerirati tužiteljstvu da su osumnjičenici iz Intradea dovedeni u zabludu, te da bi se postupak trebao povesti i protiv odgovornih osoba tvrtke Universal Fire Shield.

Pročitajte više