Ivan Šimonović: Blokada poglavlja o pravosuđu je politički motivirana



BLOKADA poglavlja koje se odnosi na pravosuđe i temeljne slobode, a problematizira dovršetak pregovora između Hrvatske i Europske unije, isključivo je politički motivirana i nema veze sa stanjem pravosuđa u Hrvatskoj, izjavio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović.

Hrvatski je ministar, prema pisanju njemačkog Deutsche Wellea, komentirao najnoviju izjavu glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza, u kojem on ponovno spominje sporne "topničke dnevnike" koje Haški sud potražuje od Hrvatske. Šimonović je podsjetio da je Europska komisija još prije godinu i pol dana dala zeleno svjetlo za otvaranje tog poglavlja, ali su proces tada zaustavile neke zemlje članice Unije.

"Jasno je da bi Tužiteljstvo više voljelo imati sve dokumente koje traži, ali ako ti dokumenti nisu u vlasti Republike Hrvatske i ako može obrazložiti zbog čega nisu, smatram da to ne bi smjelo kočiti daljnji napredak Hrvatske prema Europskoj uniji", objasnio je ministar stav službenog Zagreba, dodajući kako je sadašnje stanje hrvatskog pravosuđa bolje od onoga od prije godinu i pol dana.

Janša: Sporazum s Hrvatima štetan je za Sloveniju

No Europska unija i dalje od Hrvatske traži nastavak reforme pravosuđa, učinkovitu borbu s korupcijom i organiziranim kriminalom i sređivanje stanja u brodogradilištima, odnosno ubrzanje procesa njihove privatizacije.

Istovremeno, podsjeća Deutsche Welle, u Sloveniji je pokrenuta kampanja protiv Arbitražnog sporazuma, a bivši slovenski premijer i vođa opozicije Janez Janša otvoreno je pozvao građane da odbace taj akt, koji je nazvao štetnim za Sloveniju.

Slovenski parlament će na svojoj izvanrednoj sjednici u ponedjeljak raspisati referendum o Arbitražnom sporazumu za 6. lipnja, no Janša je objavio proglas u kojem je pozvao Slovence da se na referendumu izjasne protiv sporazuma, jer će njime, kako je objasnio, "zauvijek zatvoriti teritorijalni pristup Slovenije otvorenom moru“. Vođa slovenske opozicije vjeruje kako predloženim sporazumom s Hrvatskom Slovenija može dobiti samo nesmetan prolaz, ali ne i teritorijalni pristup međunarodnim vodama, dok vladajuća koalicija premijera Boruta Pahora tvrdi kako će sporazum Sloveniji ipak donijeti teritorijalni izlaz na otvoreno more.

Pročitajte više