Ivana Pavla II. trebao bi prema proročanstvu naslijediti papa "maslina"

MOŽDA se boja odnosi na boju njegove kože ili mjesto rođenja, no idući poglavar Rimokatoličke crkve bit će papa "maslina", ako je vjerovati proročanstvu iz 12. stoljeća prema kojemu možemo očekivati još samo dva pontifikata prije Sudnjeg dana.

Radi se o često citiranom, ali i osporavanom, proročanstvu svetog Malahije, irskog nadbiskupa kojemu su članovi Crkve priznavali sposobnost predviđanja budućnosti i koji je kanoniziran prije više od 800 godina.

Malahija je navodno imao viziju prije posjeta Rimu oko 1139. godine u kojoj je vidio preostalih 112 papa nakon kojih će uslijediti Sudnji dan, dan kada će Bog, prema Bibliji, na kraju vremena razdvojiti zle od pravednih.

Idući papa bit će, po toj viziji, 111. po redu, a u tekstu ga se opisuje kao "Slavu masline".

Kao svako dobro proročanstvo, i ovo ostavlja mnogo prostora za interpretaciju: mogao bi biti "maslinaste" kože, što bi moglo upućivati na Latinsku Ameriku, Afriku ili Mediteran.

"Mogao bi biti čak i papa židovskog podrijetla jer je maslinova grančica biblijski simbol za narod Izraela", nagađa talijanska La Stampa.

Tumači sv. Malahije već dugo nagađaju da bi papa "maslina" mogao doći iz reda sv. Benedikta, ogranka poznatog kao maslinari. No u dobi od 93 godine, jedini benediktinski kardinal prestar je da postane papa.

Kritičari proročanstva odbacuju ga kao krivotvorinu tvrdeći da je rašireno krajem 16. stoljeća kao propaganda za jednog kardinala tijekom konklave.

Oni koji mu vjeruju ističu sličnosti između opisa u proročanstvu sa stvarnim papama.

Papa Ivan Pavao II., 110. po redu nakon proročanstva, opisan je kao "de labore solis" ili "od sunčeva truda". Ivan Pavao II. rođen je 18. svibnja 1920., na dan pomrčine sunca. Pokopan je 8. travnja 2005., na dan djelomične pomrčine, vidljive u Americi.

Drugi proročanstvo za papu Ivana Pavla II. tumače manje doslovno i tvrde da se jednostavno odnosi na papinu rodnu Poljsku koja se nalazi na istoku Europe, a i sunce izlazi na istoku.

Papa Ivan Pavao I., 109. na tom popisu, opisan je kao "de medietate lunae" ili "polovina mjeseca". To bi se moglo odnositi na njegov kratki pontifikat od nešto više od mjesec dana, od jednog djelomičnog mjesečevog ciklusa do drugog.

Ozbiljnije zvuče, međutim, Malahijina upozorenja na posljednjeg papu na popisu, "Petrusa Romanusa" ili Petra Rimljanina te uništenje "grada na sedam brežuljaka" - Rima.

"Tijekom posljednjeg progona Svete Rimske Crkve, vladat će Petar Rimljanin, vodeći pastvu kroz mnoga iskušenja, na kraju kojih će grad na sedam brežuljaka biti uništen i najviši sudac sudit će svojemu narodu", upozorava sv. Malahija.

Pročitajte više