Iveković i Sulić o presudi trgovačkog suda u slučaju "Croatia bus"

PRESUDA Trgovačkog suda kojom je kao neosnovan odbijen zahtjev 149 radnika ´Croatia Busa´ za uvođenjem privremene mjere u tu tvrtku ´nema veze sa zdravim razumom´, izjavio je danas predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Trgovački sud u Zagrebu odbio je zahtjev za uvođenjem privremene mjere u ´Croatia Bus´ jer predlagatelji ´ničim nisu dokazali postojanje svojih tražbina´.

Skupina sadašnjih i bivših radnika ´Croatia Busa´ tražila je od Suda da postavi privremenu upravu u tom poduzeću, da s mjesta člana Uprave smijeni Trpimira Sulića, te da se Leonu, Trpimiru i Velimiru Suliću zabrani raspolaganje i otuđivanje dionica ´Croatia Busa´ dok se ne riješi sudski spor radi utvrđivanja prava vlasništva nad dionicama te tvrtke.

´Ta presuda baca sjenu na Trgovački sud jer se radi o presedanu u hrvatskom pravosuđu. Što je sucu još bilo potrebno za presudu ako to nije bio nalaz Državne revizije da je u ´Croatia Busu´ pretvorba bila nezakonita i da je Sulić oduzeo dionice radnicima´, rekao je Iveković.

Da je presuda bila negativna ne bih ništa rekao, ali ovakva je presuda sramotna jer se vidi da je sudac tražio razloge da ne sudi, dodao je Iveković.

Radnici će se, najavio je, žaliti na presudu Visokom trgovačkom sudu, iako ne očekuju da će taj sud donijeti drugačiju presudu.

Trpimir Sulić izjavio je pak da je presuda Trgovačkog suda ´dokaz da pravna država ipak djeluje´.

Sulić je upozorio da se među 149 predlagatelja uvođenja privremene mjere nalazi svega nekoliko radnika, a većina njih su bivši mali dioničari. Dodao je kako mu se u međuvremenu javilo petoro radnika koji su tvrdili da su njihovi potpisi na tužbi krivotvoreni.

Sulić je dodao da je za 22. siječnja zakazano ročište na zagrebačkom Općinskom sudu u vezi tužbe koju je podnio radi ometanja posjeda, pa se nada da će i taj spor biti presuđen u njegovu korist.

Pročitajte više