Ivica Šurjak nakon 10 godina oslobođen optužbe za smrt plivača: Drago mi je da je gotovo

VIJEĆE Županijskog suda u Splitu pravomoćno je oslobodilo Ivicu Šurjaka od optužbe za smrt plivača Miroslava Didaka (29), na kojeg je 21. srpnja 1999. godine kod Čiova naletio gliserom.

Odbili su žalbu Državnog odvjetništva i zaključili da je Općinski sud u Trogiru, koji je Šurjaka nepravomoćno oslobodio u ožujku prošle godine, dobro obavio posao.

Vidljivost smanjili sunce i valovi

Kupača Didaka Šurjak je uočio prekasno zbog sunca koje mu je tuklo u oči, te valova od metra i pol. Nije očekivao da bi se kupač uopće mogao zateći tako daleko, na nekih 400 metara od obale. Nije smio tamo biti, jer Zakon nalaže kupanje do udaljenosti sto metara od obale.

Sud je presudu donio temeljem mišljenja vještaka, kojem su na raspolaganju stajali točni meteo-uvjeti tog dana, koje je od Hidrometoereološkog zavoda prikupio Šurjakov branitelj Evelin Tonković.

"Na gliseru je bilo pet ljudi, a samo sam ga ja vidio"

"Pet ljudi je bilo na gliseru, a samo sam ga ja vidio, nažalost prekasno. Drago mi je što se ovo konačno završilo i što je sud donio oslobađajuću presudu. Žao mi je što se to sve skupa dogodilo, iskreno suosjećam sa obitelji stradalog. Bio je to veliki udarac za mene i moju obitelj", kaže Šurjak.

Gotovo punih deset godina našim je sudovima trebalo za pravorijek. A i odluku su donijeli na sjednici održanoj tek mjesec dana prije nastupanja apsolutne zastare. Ipak, sve je urađeno na vrijeme.

Dragan Miljuš
Foto: Index

Pročitajte više