Ivica Todorić sedmi najbogatiji čovjek na svijetu

SEDMI najbogatiji čovjek na svijetu upravo je Ivica Todorić, iza kojega su se na listi smjestili Warren Buffet i Bill Gates.

Od Todorića su, pak, bogatiji samo Ingvar Kamprad vlasnik Ikee, Carlos Slim Helu iz Meksičkih telekomunikacija, najbogatiji Srbin Miroslav Mišković, "čelični" Lakshmi Mittal, Boško Šrot Laški pivar te Oleg Deripaska iz Rusije. Top listu deset najbogatijih ljudi na svijetu objavio je slovenski poslovni dnevnik Finance prema nešto drugačijem kriteriju od Forbesovog, premda su korišteni njihovi podaci, ali i podaci poljskog lista Wprost. Na listu najbogatijih uvršteni su biznismeni prema kriteriju BDP-a zemalja iz kojih oni dolaze.

Osim osobnog bogatstva bitniji je BDP utjecaj

Ljestvica prema kojoj se najbogatiji svrstavaju prema BDP-u možda je i značajnija za pojedinu državu od ljestvice gdje se mjeri realno osobno bogatstvo. Takvim kriterijem Todorićevih 800 milijuna dolara u Hrvatskoj vrijedi mnogo više i daje puno veći utjecaj i moć nego što do vrijedi za Buffeta ili Gatesa koji raspolažu s osobnim bogatstvom od nekoliko desetaka milijardi dolara.

Srbin Mišković gotovo jednako utjecajan kao "kralj" telekomunikacija Carlos

Prvi na ljestvici je Ingvar Kamprad, koji je najutjecajniji u Švedskoj gdje je njegov prinos BDP-u 0,93 posto, bez obzira što je njegovo prebivalište uglavnom Švicarska. Meksički "bog" telekomunikacija Carlos Slim Helu, unatoč svojem bogatstvu od 60 milijardi dolara može se mjeriti s Miroslavom Miškovićem, srbijanskim tajkunom i vlasnikom Delta holdinga, koji ima gotovo jednak utjecaj u BDP-u, ali i politici i biznisu u svojoj regiji.

Omraženi Mittal trgovao i sa Slavicom Ecclestoneom

Indijac Lakshmi Mittal najbogatiji je stanovnik Velike Britanije, postao je poznat po "neprijateljskom" preuzimanju Arcelora, koji je najveći europski proizvođač čelika. Zbog preuzimanja Arcelora, Francuska i Njemačka našle su se u nezavidnom položaju zbog silnih blokada organiziranih od strane vrlo utjecajnih sindikata metalaca. Mittal je postao vlasnikom svih željezara u regiji, osim onih u Hrvatskoj. No, Hrvatima je prepoznatljiv po kupnji londonske palače u Kensingtonu od Slavice i Bernieja Ecclestonea.

Slovenac Boško Šrot, čije bogatstvo prelazi milijardu dolara, vlasnik je 63 posto Pivovarne Laško, ali je vrlo utjecajan i u drugim poslovima kao što je  slovenski dnevnik Delo. Rus Oleg Deripaska, vlasnik je najveće ruske naftne kompanije Surgutneftegas, a njegovo se osobno bogatstvo procjenjuje na 28 milijardi dolara, čime utječe na BDP s 0,13 posto.

V.M.

Pročitajte više