Ivo Goldstein: NDH je bila zakrpa na dupetu Trećeg Reicha

Screenshot: Index

DANAS se na Bleiburgu održala komemoracija na kojoj je bilo 10-ak tisuća ljudi.

Godinama je ova komemoracija, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, bila loše prikrivena izlika za veličanje NDH i propalog, fašističkog ustaškog režima.

No ove godine su tome na kraj odlučili stati Austrijanci. Tako je prije dva mjeseca Crkva u Koruškoj odbila zahtjev Hrvatske biskupske konferencije da se na Lojbaškom polju održi misa. Austrijski svećenici smatraju kako ta misa šteti ugledu Katoličke crkve zbog političkih konotacija.

Goldstein: NDH nije bila niti hrvatska niti nezavisna

Povjesničar Ivo Goldstein za Index je rekao što misli o NDH.

"Treba reći da ta Nezavisna Država Hrvatska nije bila ni nezavisna jer je bila nacističko-fašistički protektorat. S Talijanima su ustaše došli, s Nijemcima su otišli. Ona nije bila država, u NDH nije bilo građanina ni kao pojma", tvrdi Goldstein.

"To je bila teroristička država i to nije bila ni hrvatska država. Kakva je to hrvatska država bez Baranje i Međimurja te s jednim velikim gradom, Dubrovnikom? NDH nije bila niti hrvatska niti nezavisna. Ona je bila zakrpa na dupetu Trećeg Reicha i podanička država koja ništa nije mogla napraviti bez pomoći Nijemaca. Nijemci su rukovodili i četnicima i ustašama, sve u bratskom zagrljaju", kazao je Goldstein za Index.

"Ustaše nisu bili nikakvi mučenici i heroji, već banda"

Goldstein je za N1 prokomentirao današnju komemoraciju u Bleiburgu.

"Bleiburg nije zločin, ali Križni put jest. Ustaše nisu bili nikakvi hrvatski mučenici i heroji, već razbojnička banda. Kad bismo željeli reći cjelovitu istinu o Bleiburgu - na Križnom putu stradao je jedan broj nevinih ljudi, no bio je uhvaćen i jedan broj zločinaca i ratnih koljača. To treba reći i to treba znati", rekao je Goldstein.

Kazao je da je u nekoliko mjeseci sredinom 1945. ubijeno do 50.000 ljudi, no kako se ne radi samo o Hrvatima u Hrvatskoj.

"Po Žerjavićevim procjenama na teritoriju Hrvatske i BiH stradalo je otprilike do 50 tisuća osoba, no to nije bilo samo u tih tjedan dana, već u par mjeseci, što ne uključuje samo Hrvate u Hrvatskoj, već i u BIH, kao i muslimane u RH... Ustaše, odnosno hrvatske oružane snage kako ih zovem službeno su morale probijati obrambene redove i zato su nastradale tisuće. Neki su bili suđeni, neki su stradali bez suda... Postoji jedan projekt već 20 godina koji bi trebao imati za rezultat prebrojati žrtve Bleiburga, no to nekako stoji. No očito da nekima nije stalo jer bi to zatvorilo mogućnosti za nagađanje o broju poginulih na Bleiburgu", kazao je Goldstein.

Osvrnuo se i na politički vrh

Komentirao je i nedolazak državnog vrha u Bleiburg.

"Nemam ni tu komentara. Sami su se stavili u tu poziciju. Imaju jednu priču za birače, a drugo ovako... Naravno, nije dobro otići u Austriju i otići na komemoraciju na kojoj je veliki broj policije, helikoptera i svih ostalih raspoloživih snaga", rekao je povjesničar.

Osvrnuo se i na najave da bi komemoracija mogla biti od iduće godine premještana u Udbinu.

"Ne znam zašto bi se komemoracija premjestila u Udbinu. Treba znati da je na tom području 1941. ubijeno puno više Srba. Kada bi hrvatske vlasti tamo komemorirale sve žrtve, ja bih se složio s time. Mi ne možemo komemorirati na način da lažemo sami sebe o vlastitoj povijesti", zaključio je Goldstein.

Pročitajte više