Iz Bezosove kompanije najavili: Karte za put u svemir u prodaji od 2019. godine

Screenshot: YouTube/Blue Origin

ŠEF Amazona Jeff Bezos kreće u novi biznis. Naime, druga kompanija poznatog američkog poduzetnika uskoro će početi prodavati karte za letove u svemir.

Kompanija Blue Origin želi sljedeće godine početi regrutirati svoje prve klijente - svemirske turiste. Bezosov originalni plan je koristiti funkcionalne rakete New Shepard kojima može ostvarivati suborbitalne letove i vraćati letjelicu na Zemlju u ljudske svrhe, prenose brojni svjetski mediji.

Potpredsjednik Blue Origina Rob Meyerson prošlog je tjedna govorio o daljnjim planovima za svemirske letove i tom prigodom najavio kako će prve komercijalne karte za buduće svemirske turiste u prodaju biti puštene u prodaju već sljedeće godine.

Što je New Shepard?

Riječ je o suborbitalnoj raketi koja može postići visinu od preko 100 kilometara i dosad je već odradila sedam uspješnih letova s vertikalnim slijetanjem na Zemlju. Čini se da su spremni iste misije odrađivati s putnicima, a prvi testni putnici u ovoj bi raketi trebali poletjeti na sam rub svemira s testne lansirne lampe u Zapadnom Teksasu.

Prođe li sve po planu, karte za turiste sljedeće će godine krenuti u prodaju po zasad nepoznatoj cijeni. Jedan let raketom New Shepard trebao bi trajati oko 10 minuta, a u putničkoj kapsuli veličine oko 15 kubičnih metara trebalo bi se moći smjestiti šest svemirskih turista.

Najbogatija osoba u povijesti

Nakon lansiranja prvi stupanj rakete vraća se na tlo i slijeće vertikalno, dok se putnička kapsula vraća na Zemlju nešto kasnije uz pomoć padobrana i retro raketnih motora koji usporavaju njezino prizemljenje.

Bezos je početkom godine službeno postao najbogatiji čovjek u povijesti čovječanstva, prema evidenciji Bloomberga, s vrijednošću od 105.1 milijarde dolara.

Pročitajte više