Iz Doma za odgoj djece i mladeži u Osijeku kući se vratila trudna: "Bilo je alkohola, droge i seksa"

OSJEČKI Dom za odgoj djece i mladeži ponovno se našao u stupcima crne kronike. Nakon što se prošle godine pisalo o prostituiranju djevojaka iz Doma, bivša 16-godišnja štićenica Doma te njen  64-godišnji otac opisali su što se zbivalo tijekom njenog desetomjesečnog boravka u Domu, tijekom kojeg je ostala i trudna. A bilo je svega - alkohola, antidepresiva, droge, nasilja, seksa, silovanja i prostituiranja.

"Otac me početkom svibnja 2009. nekoliko puta udario kožnim remenom. Bila sam povrijeđena i ljuta i tražila sam da odemo u Centar za socijalnu skrb, jer sam ga željela napustiti i otići u Dom. Vidim da sam pogriješila, no sada je kasno", ispričala je Jutarnjem listu djevojka koja danas opet živi sa 64-godišnjim ocem i 15-godišnjim bratom. Majka im je umrla prije osam godina.

"Vratili su je milijun puta goru"

Otac 16-godišnjakinje navodi kako ju je tog dana istukao jer je upala u loše društvo i danas se kaje zbog toga. "Nisam reagirao dobro, no bilo mi je strašno kad sam otkrio da je krenula stranputicom. Verbalna upozorenja i pokušaj razgovora, kao i uvjeravanja i nastojanja da je odvratim od lošeg društva u koje je upala bili su bez rezultata i kad mi je jednog dana prekipjelo uistinu sam uzeo remen i nekoliko je puta udario. Osječkom Centru za socijalnu skrb bilo je dovoljno deset minuta da me proglase obiteljskim nasilnikom i uzmu mi dijete. Mene nisu htjeli ni čuti, još manje razloge zbog kojih sam je nekoliko puta udario remenom, a na sudu su lagali da sam bio neugodan i odbijao suradnju. Ali sada ću ih tužiti, i Centar za socijalnu skrb i Dom za odgoj djece i mladeži, jer su je, nakon deset mjeseci, vratili ne tisuću, već milijun puta goru nego što je bila kad je početkom svibnja prošle godine otišla u Dom", naveo je otac djevojke.

Dodao je i kako su u sobama Doma djevojke imale podsjetnice jednog osječkog salona za masažu koji je služio kao paravan za prostituciju. Seks sa djevicama se plaćao tisuću kuna, a kasnije su cijene bile 500, 200, 100 kuna i manje.

"Dom na Vinkovačkoj je ustanova alkohola, droge, nasilja i seksa. Kažem to s punom odgovornošću jer sam onamo odlazio i svašta vidio, a kada se moja kći otvorila i ispričala mi što se sve ondje događalo, ostao sam šokiran i zgrožen. Sada su mi je vratili - uništenu, upropaštenu i trudnu. Zbog svega što mi je ispričala o događajima u Domu, osjećao sam se strašno. Vidio sam pod kolikim je stresom, gledao sam kako rapidno propada, ali joj nisam mogao pomoći. Iz Doma je nisu puštali, Centar za socijalnu skrb u meni je vidio samo nasilnika i nisu htjeli slušati moja upozorenja. Želio sam im objasniti što se događa u Domu, no njih to nije zanimalo", ispričao je otac djevojke.

"U Domu je uvijek bilo alkohola, antidepresiva u izobilju, droge po izboru"

Njegove riječi potvrđuje i trudna 16-godišnjakinja: "U Domu je uvijek bilo alkohola, antidepresiva u izobilju, droge po izboru. Navečer bi nam u sobe dolazili momci s muškog odjela, spuštali bi se noću niz žice gromobrana, ili bi jednostavno došli hodnikom, kad odgajatelji u noćnom dežurstvu zaspu. Antidepresive su donosile cure koje su izlazile sa starijim muškarcima. Viđala sam kako ih pred Domom kupe u automobile, a kad bi se pred jutro vratile, torbice su im bile pune tableta. Drogu su nabavljali dečki, a ponekad bi i cure nešto donijele. Alkohol, uglavnom vino, mada je bilo i oštrih pića, bez problema smo kupovali u obližnjoj prodavaonici i nikada nas nitko nije pitao koliko godina imamo. Napijali smo se do besvijesti, pili antidepresive, pušili, povraćali… Dječaci su se, pijani i drogirani, često znali sjeći nožem po rukama. Bilo je nasilja, silovanja".

"Odgajatelji nakon 11 uvečer nikada ne bi dolazili u kontrolu. Tada smo pili, drogirali se, tetovirali. Cure su međusobno pričale o svojim doživljajima, pa znam da su neke od njih izlazile s mnogo starijim osobama, hvalile su se što su radile i što su za uslugu dobile. Dolazili bi i dečki s muškog odjela, ostajali kod nas cijele noći i, naravno, bilo je seksa", dodala je djevojka koja je ostala trudna sa mladićem iz Doma, svojim dečkom koji sad završava srednju školu.

Pročitajte više