Iz Londona Milinoviću poslali krivi nalaz: Odahnite, svinjske gripe i dalje nema u Hrvatskoj!

REKAO pa porekao. Ni kriv ni dužan ministar zdravstva Darko Milinović novinarima je u istom danu, u razmaku od svega nekoliko sati, morao priopćiti oprečne informacije o pojavi svinjske gripe u Hrvatskoj. Za takvu zbrku je zaslužan londonski laboratorij iz kojeg su poslali - krivi nalaz. Zbog svog su se propusta već ispričali.

Podsjetimo, nakon što je više od 70 zemalja svijeta potvrdilo kako na njihovom području ima osoba zaraženih svinjskom gripom, a Svjetska zdravstvena organizacija u četvrtak podigla uzbunu na najvišu šestu razinu koja označava pandemiju, danas je i hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović na izvanrednoj konferenciji za novinare sa temom Aktualnosti u Republici Hrvatskoj vezane uz pojavu virusa nove gripe tipa A, obznanio kako je jedan Hrvat bio bolovao od svinjske gripe, ali se već i sam uz pomoć "narodne medicine" izliječio.

Pacijent za kojeg se sumnjalo da je zaražen virusom A/H1N1 nedavno je boravio u inozemstvu, navodno u Egiptu i Turskoj. On se sa simptomima gripe javio svom liječniku prije desetak dana, a iako je testiranje obavljeno u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pokazivalo kako ipak nema svinjsku gripu, uzorak je poslan na dodatno testiranje u London.

U međuvremenu je gripozni muškarac bio kod kuće i liječio se čajem, limunom i aromatičnim kupkama. Tamiflu, koji je uspješan i u liječenju svinjske gripe, nije koristio. Milinović je danas obznanio kako nitko od ljudi koji su bili u njegovom okruženju nije zaražen virusom, a nema niti opasnosti da se to dogodi u budućnosti jer je prošlo vrijeme inkubacije. Panike sad kad je poznato da je londonski laboratorij pomiješao nalaze, uistinu više nema.

Do sada od virusa H1N1 umrle 163 osobe

U svom posljednjem priopćenju o pojavi virusa nove gripe A koje je napisano 4. lipnja Stožer za praćenje tog virusa izvijestio je kako u Hrvatskoj nije bilo zabilježenih slučajeva, a tražilo se i da osobe koje dolaze iz zemalja u kojima je potvrđeno postojanje virusa i imaju simptome gripe moraju se obratiti epidemiološkoj službi. 

Svinjska gripa se u svijetu nije pokazala kao opasna za pacijente koji ne pate od nekih drugih bolesti uz nju i većina je izliječena vrlo blagim tretmanom kao i kod obične sezonske gripe.

Prema najnovijim podacima koje su laboratoriji do danas poslijepodne dostavili Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u 76 zemalja diljem svijeta je 35.928 osoba zaraženo, a 163 osobe su preminule od svinjske gripe.

Najviše zaraženih je u SAD-u, njih 17.855, a preminulo je 45 osoba. Drugi po broju zaraza (6.241) je Meksiko, gdje je svinjska gripa odnijela najviše života - čak 108. U Kanadi je evidentirano 2.978 slučajeva zaraze te četiri smrtna slučaja. Broj zaraženih je naglo porastao u Australiji, gdje je virus pronađen kod 1.823 osoba, ali zasad smrtnih slučajeva u toj zemlji nije bilo. U Čileu su svinjskom gripom zaražene 1.694 osobe, a dvije su preminule.

Ne kupovati lijekove bez liječničke preporuke

U Hrvatskoj se o svinjskoj gripi prvi puta razgovaralo krajem mjeseca travnja kada se sumnjalo da je 22-godišnja osječka studentica koja se netom vratila sa studijskog putovanja iz SAD-a boluje od te bolesti. No, sve sumnje u tom i još nekim slučajevima koje su se do sada javile u Hrvatskoj su se pokazale kao lažne.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske upozorila je građane da ne kupuju lijekove protiv gripe A ili virusa H1N1, ako im to nije propisao liječnik. To se preporučuje jer bi neodgovarajuća primjena tih lijekova mogla povećati rizik od toga da virus na njih postane otporan. Nikako se ne preporučuje niti kupovina lijekova protiv svinjske gripe preko interneta jer se može dogoditi da oni nikada ne budu isporučeni, a nema niti garancije o njihovoj zdravstveno ispravnosti te mogu prouzročiti smrt.

I.Kri./I.M.
Foto: Goran Mehkek, Saša Jokić/Cropix

Pročitajte više