Iz Malija protjeran šef odjela za ljudska prava UN-ove misije

Ilustracija: EPA

PRIVREMENA malijska vlada je priopćila da šef odjela za ljudska prava mirovne misije UN-a ima 48 sati da napusti zemlju budući da je proglašen personom non grata.

U priopćenju se navodi da je odluka o protjerivanju Guillaumea Ngefa-Atondoko Andalija povezana s njegovim navodno pristranim odabirom svjedoka civilnog društva za brifinge Vijeća sigurnosti UN-a o Maliju, od kojih je posljednji održan 27. siječnja. 

Iz UN-a nema komentara

Misija UN-a u Maliju MINUSMA nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom. Andali nije bio dostupan za komentar. Malijske vlasti su pod pritiskom zbog navodnih kršenja ljudskih prava i zlostavljanja koje su navodno počinile  oružane snage u partnerstvu s ruskom paravojnom skupinom Wagner u Maliju.

Dana 31. siječnja stručnjaci UN-a pozvali su na neovisnu istragu mogućih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Malijska vlada, koja je preuzela vlast u vojnom udaru 2021. godine, u subotu je objavila priopćenje u kojem odbacuje neke od navoda UN-a i naglašava predanost vlasti poštivanju ljudskih prava u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom.

Pročitajte više