IZ MINUTE U MINUTU Joras podivljao, Plenković odgovorio Merkel, Cerar likuje, Erjavec prijeti

Foto: FaH/Pixsell/Tomislav Krasnec

DANAS poslijepodne objavljena je presuda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije. Hrvatska se iz arbitraže povukla jer je smatra nepovratno kontaminiranom teškom slovenskom povredom arbitražnog postupka. Službeni Zagreb nikakvu presudu neće priznati i neće imati svoga predstavnika u sudnici.

Razvoj događaja pratite na Indexu iz minute u minutu

21:15 Slovenski predsjednik Borut Pahor izrazio je u četvrtak zadovoljstvo odlukom arbitražnog suda u Den Haagu koji je tijekom dana objavio svoju presudu o graničnom prijeporu između Slovenije i Hrvatske. Opširnije...

19:59 Bivši premijer Ivo Sanader komentirao je gubitak Piranskog zaljeva. Opširnije...

19:30 Bivši slovenski ministar i diplomat Borut Šuklje u razgovoru za Index komentirao je današnju presudu Arbitražnog suda, prema kojoj je Slovenija dobila izlaz u otvoreno more i tri četvrtine Piranskog zaljeva. Opširnije...

19:14 Slovenije Miro Cerar piropćio je ranije danas putem svojeg Twitter profila kako je razgovarao telefonski s premijerom Plenkovićem te kako je s njim dogovorio sastanak na kojem će razgovarati o odluci arbitražnog suda, a koji će se održati 12. srpnja. Opširnije...

18:43 Jadranka Kosor odluku Arbitražnog suda komentirala je u samo pet riječi. Opširnije...

18:34 Slovenski premijer, Miro Cerar, objavio je na svojem Twitter profilu kako je telefonski razgovarao s premijerom Plenkovićem kojeg je pozvao na dijalog o provedbi odluke arbitražnog suda. Dodao je i kako ga je pozvao na sastanak u Ljubljani, 12. srpnja.

18:00 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je danas u Saboru odluku Arbitražnog suda u sporu između Slovenije i Hrvatske oko Piranskog zaljeva. Opširnije...

17:40 Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) priopćila je u četvrtak da odluka Arbitražnog suda nema nikakvog pravnog učinka, temeljem jednoglasnog zaključka Hrvatskog sabora od 29. srpnja 2015. i ona Republiku Hrvatsku ni na koji način ne obvezuje.

17:30 Medijima se obratio i slovenski premijer Miro Cerar koji je rekao da je presuda suda obvezujuća i kako će je Slovenija poštovati. Opširnije...

17:25 Bivši hrvatski premijer i bivši predsjednik SDP-a komentirao je presudu arbitražnog suda u sporu između Slovenije i Hrvatske. Opširnije...

16:55 Premijer Andrej Plenković odgovorio je na prozivke Angele Merkel. Opširnije...

16:20 Prve reakcije na odluku Arbitražnog suda pratite OVDJE.

16:00 Akademik Davorin Rudolf komentirao je objavu njemačke vlade koja je danas poručila kako se odluke arbitražnih sudova moraju poštivati. Opširnije...

15:30 Europska komisija će proučiti presudu arbitražnog suda o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije kada je dobije i o tome održati prvu raspravu na svom sastanku sljedeći tjedan u Strasbourgu, izjavio je u četvrtak glasnogovornik Komisije  Alexander Winterstein.


"Mi ćemo pozorno proučiti presudu kada dođe, a ono što mogu reći jest da će kolegij povjerenika o tome imati prvu raspravu na svom prvom sljedećem sastanku, 4. srpnja u Strasbourgu", rekao je Winterstein na konferenciji za novinare.

14:50 Kad je Joško Joras, provokator koji već godinama pokušava proglasiti dio hrvatske zemlje slovenskim, čuo da je sud odlučio da je granica na Dragonji, nakon čega je napustio prostoriju u svojoj kući u kojoj je pratio čitanje presude.


14:30 Oglasila se i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja je rekla kako "Hrvatska nije potpisala da će pristati na prevaru". Opširnije.

14:07
Krenulo je čitanje presude Arbitražnog suda. Prijenos možete pratiti uživo na Indexu.

13:55
Kolegij europskih povjerenika raspravljat će o odluci arbitraznog suda na prvom sljedecem sastanku 4. srpnja u Strasbourgu.

13:45
Arbitražni sud danas će odlučiti i o spornim mjestima na kopnenoj granici. Opširnije.

13:03
O današnjoj odluci arbitražnog suda oglasio se i bivši premijer i ministar vanjskih poslova Švedske, Carl Bildt, jedan od čelnika Europskog vijeća za vanjske poslove, koji je na Twitteru napisao: "Međunarodna zajednica vjerojatno će najvećim dijelom podržati zaključke arbitraže o slovensko-hrvatskom sporu". Radi se o još jednom vanjskopolitičkom udarcu hrvatskoj Vladi, koja tvrdi da za nju arbitraža "ne postoji." Opširnije.

 


12:40
Bivši SDP-ov ministar Orsat Miljenić je, komentirajući šamar iz Berlina, pozvao premijera Plenkovića da dokaže da je državnik i stavi interes Hrvatske ispred svega. Opširnije.

 

12:30 U 17 sati se očekuje izjava bivšeg premijera Milanovića vezana uz arbitražu. Milanović je svojedobno izjavio kako mu je jedna od najdražih odluka njegove vlade izlazak iz arbitražnog postupka.

11:50
Njemačka vlada poslala je jasnu poruku vladi Andreja Plenkovića: "Morate poštovati odluku arbitražnog suda". Kako će na to reagirati premijer? Opširnije.

11:45
Dok se čeka odluka o arbitraži analiziraju se zahtjevi i jedne i druge strane u postupku. Slovenci tvrde da je Piranski zaljev za njih "povijesno važan" i traže da im pripadne cijeli zaljev. Hrvatska je ovu tvrdnju opovrgavala. Opširnije.

11:15 U Sloveniji vlada veliko uzbuđenje uoči objave presude o arbitraži. Slovenska televizija javlja da će po prvi put nakon 1991. biti "zaokružena slovenska državnost". Opširnije.

10:50 Premijer Plenković će se danas, umjesto odlukom arbitražnog suda, baviti ustašama i partizanima. Opširnije.

10:40
Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar izjavio je kako ne očekuje incidente sa slovenske strane, a ako ih i bude da će Vlada znati kako se nositi s njima. Opširnije.

10:20 Premijer Plenković je na sjednici Vlade, koja je počela u 10h, verbalno napao Slovence, te im poručio da su "sami krivi za sve". Opširnije.



9:20 Slovenski mediji uvjereni su da će odluka arbitražnog suda ići njima u korist, pa tako pišu kako će dobiti teritorij nakon 26 godina. Opširnije.

9:00 Slovenska delegacija na čelu s ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem stigla je u Palaču pravde u Haagu, u kojoj će biti objavljena presuda arbitražnog suda.

8:10 Indexov kolumnist Luka Posarić pita se hoće li se današnjom odlukom o arbitraži približiti kraj Hrvatske kakvu poznajemo. Opširnije.

7:50
Kako je uopće došlo do graničnog sukoba između Hrvatske i Slovenije? Pročitajte kronologiju slučaja.

7:30 Iako se Hrvatska službeno povukla iz arbitraže, presuda se s velikim zanimanjem očekuje i u Hrvatskoj i u Sloveniji. Opširnije...

Pročitajte više