Iz MVPEI-ja nestalo 47 umjetnina vrijednih 430.000 kuna!

MINISTARSTVO vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je danas kako je iz njihovih službenih prostora i diplomatskih predstavništava u proteklih nekoliko godina nestalo ukupno 47 umjetničkih slika i raznih drugih umjetnina vrijednih oko 430.000 kuna.

O nestanku umjetnina, kako se navodi u danas objavljenom priopćenju, Ministarstvo je obavijestilo i Državnu reviziju. MVPEI navodi kako je manjak umjetnina utvrđen nakon provedenog internog popisa, koji je pokazao da, osim umjetnina, nedostaju i uredska oprema i namještaj.

U priopćenju se tvrdi kako je većina predmeta nestala u razdoblju između 2000. i 2003. godine te da, unatoč propisanoj obvezi, predmeti ranije nisu bili knjigovodstveno evidentirani kao manjkovi.

MVPEI je priopćenje objavio nakon što je Državna revizija objavila službeno izvješće u kojem se navode rezultati interne kontrole Ministarstva vezani uz popis umjetnina, uredske opreme i namještaja.

U međuvremenu je u centrali MVPEI-ja u Zagrebu pronađeno pet od ukupno sedam nestalih umjetničkih slika, u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu otkrivene su još dvije umjetničke slike, a u veleposlanstvu u Varšavi još jedna. Sva su umjetnička djela nađena nakon pomnih provjera  spomenutih prostora.

U priopćenju se navodi kako su s rezultatima interne kontrole i popisom u međuvremenu pronađenih umjetnina, kao i imovine koja nedostaje, upoznati i Samostalni odjel za unutarnji nadzor i Tajništvo MVPEI-ja kako bi se nestale umjetnine, oprema i namještaj što prije pronašli te kako bi se pokrenuli postupci pred drugim nadležnim državnim tijelima.

Pročitajte više