Iz Splita za Haag: Generale Gotovina, hoćete li trg i titulu?

NAKON cijelog dana raspravljanja, splitski Gradski vijećnici konačno su došli na prijedlog HSP-a, koji traži da se general Gotovina proglasi počasnim građaninom, odnosno da dobije svoju ulicu ili trg. Ako već imamo francuskog Maršala, zašto ne i hrvatskog generala.

Jeftini politički poeni

Tenzije je pokušao primiriti šef splitskog SDP-a Marin Jurjević. "Polako, ne treba nagliti, hvatati jeftine političke poene, premda ne mislim na ovaj prijedlog HSP-a, nego uopćeno...", nabrajao je Jurjević. 

S visoka mu skresala Ljubica Vrdoljak. "Vaša SDP-ova vlada je potpisala suradnju sa Haagom. General je tamo zahvaljujući vama i HDZ-u koji ga je isporučio. Ja preko toga ne mogu preći", otvorila je Vrdoljak Pandorinu kutiju.

Nekim čudom, danas je izostao HČSP-ovac Luka Podrug, koji je dosad vrlo angažirano štitio Kerumovu desnu poziciju. Šteta, vjerojatno bi i on pridonio sadržajnosti rasprave.

"Pitajmo generala"

Da stvari ne odu predaleko, pobrinuo se Kerumov zamjenik, brigadir Jure Šundov i suborac generala Gotovine. Smirio je znalački "balun". Apelirao je na razum i zaštitu generala. "Pa pitajmo njega. Kakve su njegove želje. Ako general smatra da će mu to naštetiti pa tko bi od nas išao protiv njegove volje. Pitajmo generala, ja odgovor mogu dobiti za 20 minuta", umirio je Šundov sve u vijećnici.

Tako je i završilo. Za trg i titulu splitski će vijećnici pitati generala. Pa što on kaže.

Pročitajte više