Iz svemira stižu tajanstveni signali, traže li izvanzemaljci kontakt?

FOTO: YouTube

Iz zviježđa Kočijaša, s lokacije udaljene oko tri milijarde svjetlosnih godina, stiglo je još šest novih misterioznih signala, javljaju znanstvenici. Neki tumače da bi kratki izboji radiovalova mogli biti prirodna astrofizička pojava, no drugi smatraju da ne treba isključiti mogućnost da su njihovi tvorci tehnološki napredni izvanzemaljci.

Niz od šest novih signala, od kojih svaki traje po nekoliko milisekundi, otkrili su astronomi sa Sveučilišta McGill u Montrealu uz pomoć teleskopa Green Bank u Zapadnoj Virginiji i Opservatorija Arecibo u Portoriku.

U studiji nedavno objavljenoj u časopisu Astrophysical Journal, tim pod vodstvom Paula Scholza piše: „Otkrili smo šest dodatnih izboja radio-signala iz ovog izvora: pet uz pomoć teleskopa Green Bank na 2 Ghz i jedan na 1,4 Ghz iz Opservatorije Arecibo, što je ukupno 17 izboja iz istog izvora“.

Teorije i misterije


Mada nije precizno identificiran, izvor, u kojem su signali prvi put zabilježeni 2012. godine, nazvan je FRB 121102, gdje FRB dolazi od fast radio burst (brz radio izboj). To je za sada jedini poznati izvor FRB-ova koji se ponavljaju neperiodično ponavljaju.

FRB-ovi intrigiraju znanstvenike još od 2001. kada su prvi put otkriveni. Do sada su se uglavnom svi pokazali kao jednokratne pojave. No u studiji objavljenoj u časopisu Nature početkom 2016. Scholz i suradnici pišu da su njihove analize potvrdile da cijeli niz izboja iz FRB 121102 ima svojstva konzistentna s izvornim signalom:

„Svi raniji FRB-ovi bili su jednokratni događaji pa su se tumačili kataklizmičkim događajima u kojima se izvori uništavaju, kao što je primjerice urušavanje neutronske zvijezde u crnu rupu. Naše otkriće ponovljenih izboja iz FRB 121102 pokazuje da izvor nije mogao biti uništen te da mora dolaziti iz pojave koja se može ponavljati, kao što je primjerice rotirajuća neutronska zvijezda“.

Autori predstavljaju nekoliko mogućih tumačenja za neobičnu pojavu. Jedna od njih je mlada rotirajuća neutronska zvijezda, odnosno pulsar. Druga je snažno magnetizirana neutronska zvijezda, odnosno magnetar. Treća je magnetizirani pulsar koji putuje kroz pojas asteroida, a četvrta binarni sustav netronske zvijezde i bijelog patuljka.

Ovdje nemamo dovoljno prostora za predstavljanje svih predloženih teorija pa ćemo, čisto za ilustraciju, ukratko izložiti samo jedan od navedenih modela – pulsar koji putuje kroz pojas asteroida drugih zvijezda.

U ožujku 2016. tim znanstvenika predstavio je model prema kojem višekratni FRB-ovi mogu nastati u sudarima pulsara s asteroidima. Prilikom svakog od sudara pulsara s nekim asteroidom oko asteroida se inducira snažno električno polje koje ima jaku komponentu paralelnu s magnetskim poljem zvijezde. Ono je toliko snažno da trenutno izvlači elektrone s površine asteroida i ubrzava ih do ultrarelativističkih energija. Kretanje tih elektrona duž magnetskih silnica konačno uzrokuje zračenje koje odgovara svojstvima FRB-ova. Ovaj model konzistentan je s činjenicom da se izboji ponavljaju u nepravilnim razmacima, a autori vjeruju da bi se mogao testirati u narednih nekoliko godina.

Inteligentni vanzemaljci?

Od kada su prvi put zabilježeni, FRB-ovi i drugi prolazni, naizgled nasumični signali predstavljaju predmet spekulacija. Dio znanstvene zajednice smatra kako ne treba isključiti mogućnost da bi mogli biti tvorevine izvanzemaljaca, koliko god ta vjerojatnost bila mala.

Primjerice, u članku koji je objavljen u časopisu New Scientist u travnju 2015. astrofizičarka Sarah Scoles istražila je mogućnost da bi FRB-ovi koji pokazuju određene matematičke pravilnosti mogli biti dokaz postojanja inteligentnih bića.

U tekstu Scoles kao moguća rješenja predstavlja pulsare koji emitiraju radio valove. No ističe da oni uobičajeno nisu regularni te da nemaju toliku snagu kao FRB-ovi.

Također piše da postoji mogućnost da naši teleskopi registriraju signale nekih špijunskih satelita koji su zamaskirani na takav način da se čini da dolaze iz dalekog svemira.

Međutim, za kraj ističe da ne treba isključiti ni naprednu inteligenciju ako sva prirodna tumačenja otpadnu.

„Astronomi već dugo spekuliraju da bi matematički pametne poruke – prijenosi kodirani brojem pi, ili bljeskovi koji se temelje na primarnim brojevima - kakve su slali izvanzemaljci u filmu Contact – mogli biti znak postojanja izvanzemaljaca. Možda nam izvanzemaljske civilizacije signaliziraju osnovnim operacijama množenja“, piše Scoles.

No astrofizičarka priznaje da je vjerojatnost za tako nešto ipak mala. Naime, kako je primijetila Maura McLaughlin s West Virginia University, izboji radio valova nisu baš najlakši način međuzvjezdane komunikacije. Za stvaranje signala koji bi se širio kroz mnogo frekvencija, za razliku od klasičnih signala uskog polja kakve emitiraju radio postaje, potrebne su velike količine energije. To osobito vrijedi za signale koji stižu iz nekih drugih galaksija, s još većih udaljenosti. Za stvaranje tako snažnih signala izvanzemaljci bi morali biti na stupnju razvoja koji se prema klasifikaciji ruskog znanstvenika Nikolaja Kardaševa naziva civilizacijom tipa II. To su hipotetske civilizacije koje imaju toliko razvijenu tehnologiju da mogu eksploatirati energiju svoje matične zvijezde, a ne samo resurse koji su im na raspolaganju na planetu.

Uzvratiti ili ne?

Kada bismo i pretpostavili mogućnost da su neki signali s matematičkim pravilnostima djelo inteligentnih stvorenja, bilo bi primjereno postaviti pitanje: „Trebamo li im uzvratiti sličnim signalima?“ Naime, slavni britanski fizičar Stephen Hawking prošle je godine upozorio kako ne trebamo računati da su namjere vanzemaljaca nužno prijateljske te da kontakt s njima ne mora nužno završiti sretnim ishodom, kao što otkriće Amerike nije završilo sretno po Indijance.

No suosnivačica Instituta za potragu za izvanzemaljskom inteligencijom (SETI) Jill Tarter smatra da su takvi strahovi neutemeljeni. Uvjerena je da bi izvanzemaljci koji su preživjeli mnogo duže od nas, dovoljno dugo da su razvili tehnologiju kojom mogu putovati po svemiru i komunicirati na goleme udaljenosti, ipak morali biti prilično sofisticirani i miroljubivi. U protivnom bi se već međusobno istrijebili.

„Ideja o civilizaciji koja je uspjela preživjeti mnogo duže od naše... i činjenica da im je tehnologija ostala agresivna, meni nema smisla“, rekla je u intervjuu za Business Insider Tarter, uvjerena da bi za visoko tehnološko ostvarenje trebalo razviti visoke razine suradnje.

„Mi smo danas ljubazniji i nježniji no što smo bili ikada u prošlosti“, poručila je navevši dokaze iz knjige „The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined“, u kojoj autor Steven Pinker analizira psihološka opravdanja za nasilje kroz povijest i predstavlja šest trendova pada nasilja od prve poljoprivredne revolucije prije desetak tisuća godina do danas.

 
 

Pročitajte više