Iz TikToka tvrde da u SAD-u imaju 150 milijuna aktivnih korisnika

Ilustracija: EPA

TIKTOK je priopćio da ima 150 milijuna aktivnih korisnika mjesečno u Sjedinjenim Državama, u odnosu na 100 milijuna koliko ih je bilo 2020. Aplikacija u kineskom vlasništvu iznijela je taj podatak uoči svjedočenja izvršnog direktora Shou Zi Chewa u četvrtak pred kongresnim Odborom za energetiku i trgovinu.

Društvena mreža za dijeljenje kratkih videozapisa suočava se sa sve većim pritiskom administracije predsjednika Joea Bidena i Kongresa, uključujući pozive nekih zastupnika da se zabrani jer bi podatke američkih korisnika navodno mogla proslijediti vladi u Pekingu.

Odricanje od udjela

TikTok je u rujnu 2021. objavio da ima više od milijardu korisnika na svijetu. Aplikacija u vlasništvu kineske tehnološke tvrtke ByteDance priopćila je da će čelnici kompanije ovog tjedna doći u Washington kako bi obrazložili zašto aplikaciju ne treba zabraniti. 

U petak je još šest američkih senatora podržalo zakon kojim se predsjedniku Joeu Bidenu daju ovlasti da zabrani TikTok radi zaštite nacionalne sigurnosti.

TikTok rekao je prošli tjedan da je Bidenova administracija zatražila da se kineski vlasnici odreknu svog udjela u kompaniji ili bi se mreža u suprotnom mogla suočiti sa zabranom u SAD-u. Europska komisija i još nekoliko zapadnih vlada zabranili su korištenje TikToka na uređajima svojih službenika.

Pročitajte više

 

Pročitajte više