Iza razornih šumskih požara u Italiji stoje piromani?

Foto: EPA

Južna Italija nedavno je pretrpjela brojne požare, koji su natjerali tisuće ljudi da bijegom potraže spas. Mnogi su za požare okrivili piromane. Poljoprivredna unija Coldiretti sugerira da je do 60% požara namjerno izazvano, ali zašto bi itko podmetao smrtonosnu vatru?

Mještani u Kalabriji kažu za BBC da su krivci za požare i neoprezni poljoprivrednici i svadljivi susjedi. Velike vrućine i suša, pojačana klimatskim promjenama, samo pogoršavaju situaciju.

Požari uništavaju povijest i ekologiju zemlje

U ovom dijelu Italije požari nanose više štete od evakuacije stanovništva i pretvaranja svega u pepeo - oni uništavaju povijest i ekologiju zemlje.

Dok se BBC-jeva ekipa vozi po brdima neplodnog, ali spektakularnog nacionalnog parka Aspromonte u središnjoj Kalabriji, uz cestu su vidljivi ostaci spaljenog vozila.

U posljednje dvije godine požari su oštetili crkvu iz 13. stoljeća na Siciliji i spalili nekoliko stoljetnih stabala maslina u Pugliji.

Što je najtragičnije, početkom ovog tjedna jedan od najstarijih folk glazbenika iz Kalabrije, 98-godišnji Diego Aquilino, umro je u svom krevetu kada je plamen zahvatio njegov dom.

Predsjednik Kalabrije Roberto Occhiuto otišao je još dalje od Coldirettija i procijenio da iza 80% šumskih požara u njegovoj regiji stoji podmetanje: "Prošle godine u Kalabriji smo uhvatili 22 piromana, a i ove godine smo ih pronašli nekoliko."

Regionalne vlasti žele naglasiti da uspostavljaju sustave za odvraćanje od takvog ponašanja - uključujući dronove koji skeniraju teritorij u potrazi za piromanima.

Također, postoje nacionalni zakoni za borbu protiv podmetanja požara. Italija je 2000. godine uvela zakon kojim se zabranjuje gradnja nekretnina na nedavno opožarenom terenu kako bi spriječila da piromani jeftino kupe izgorjelo zemljište.

Kad čovjek izazove požar, nema uvijek kriminalnu namjeru

Ipak, neki požari koje je izazvao čovjek nisu nužno rezultat kriminalnih namjera.

"Na primjer, imamo fotografije poljoprivrednika koji neoprezno pale vatru u pokušaju da očiste korov", rekao je Occhiuto. No, priznao je da su dronovi također otkrili "organizirane piromanske odrede".

Čini se da svaki stanovnik Kalabrije s kojim je BBC razgovarao ima vlastitu ideju o tome što se krije iza podmetnutih požara.

Neki sumnjaju da su vatrogasci izazvali šumske požare kako bi natjerali lokalne vlasti da obrate pozornost na njihov položaj i poboljšaju financiranje. Neki sugeriraju da su napetosti između ruralnih susjeda ključni faktor. Drugi krive pastire koji šumu žele pretvoriti u pašnjake. Još više ih je uvjereno da iza većine požara stoje piromani koji žele izazvati kaos.

Obiteljska kuća Giade Nicolo, koja je izgrađena na padini u Mosorrofi u južnoj Kalabriji, zamalo je izgorjela početkom ovog tjedna nakon što je plamen došao iz doline, zahvatio prizemlje i brzo se proširio na sva tri kata. Izvukla je svoje starije rođake na vrijeme.

"Sve ove požare izazivaju ljudi. Ovakvi požari ne počinju sami od sebe. To su piromani, apsolutno sam uvjerena. Ono što ne shvaćaju jest da ozljeđuju ljude i dovode živote u opasnost", rekla je Giada.

Šumski požari su katastrofa i za okoliš. Francesco Giardina iz Coldirettija kaže za BBC da je potrebno oko 15 godina da se uništena šuma oporavi - a područje postaje osjetljivije na klizišta.

Ekstremne temperature i manjak oborina - ozbiljni problemi u južnoj Italiji povezani su s klimatskim promjenama - čine da se "sitna podmetanja" pretvore u razorne požare.

Jedna iskra može uništiti ogromno područje ako je zemlja sasušena. Ovog je tjedna talijanska policija uhitila 79-godišnjeg muškarca koji je navodno izazvao golemi požar koji je uništio 30 hektara zemlje - što je ekvivalent 42 nogometna igrališta - maslinika u središnjoj Siciliji.

"Neoprezni postupci mogu rezultirati ozbiljnim, trajnim poteškoćama za cijelo područje", rekao je Giardina.

U Kalabriji su tinjajući dokazi paljevine posvuda uokolo - sada stalna značajka nekada zadivljujućeg krajolika.

Pročitajte više