Izabrano novo čelništvo Državnoodvjetničkog vijeća

Na konstituirajućoj sjednici Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) danas je za novog predsjednika tog tijela izabran zamjenik glavnog državnog odvjetnika Josip Čule, dok je za njegovu zamjenicu izabrana Sanda Pavlović Lulić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Šibeniku.

Neposredno prije konstituirajuće sjednice održane u prostorijama Hrvatskog sabora novoimenovani članovi DOV-a prisegnuli su pred predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom.

Hrvatski sabor izabrao je 2. prosinca deset članova DOV-a. Za članove Vijeća iz redova zamjenika glavnog, županijskih i općinskih državnih odvjetnika Sabor je izabrao Josipa Čulu, Zlatu Hrvoj-Šipek, Dragana Novosela, Željka Krpana, Vladu Sirotića i Zvjezdanu Verh. Ingrid Antičević-Marinović (SDP) i Emil Tomljanović (HDZ) izabrani su iz reda saborskih zastupnika, a Vladimir Ljubanović i Branko Babac iz reda sveučilišnih profesora pravnih znanosti.

Predsjednik Sabora novoizabranim je članovima DOV-a poručio da u radu budu neovisni i samostalni od bilo koje političke vlasti.

Bivša predsjednica Vijeća Zlata Hrvoj Šipek podsjetila je da državni odvjetnici u svom radu trebaju biti čuvari najvećih društvenih vrijednosti, demokracije, prava, života i imovine hrvatskih građana, ali i države.

"Ako to imamo na umu moramo biti svjesni težine zadaće koja nam je povjerena", ustvrdila je Hrvoj Šipek.

(Hina) xam yaz

Pročitajte više