Izaslanstvo NATO-a u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku

Zapovjedništvo Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane danas je, po planu međunarodne vojne suradnje, u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku organiziralo boravak predstavnika NATOa koji su razgledali tehniku HRZa i PZOa i letački program, a prije toga upućeni su i u sustav školovanja hrvatskih vojnih pilota.

U Republici Hrvatskoj prvi je put ovako brojno NATO-ovo izaslanstvo u sastavu kojega je 60 članova, a među njima 10 generala, izjavio je državni tajnik u Ministarstvu obrane Mate Raboteg. Prvi put se provodi i pregled naših mogućnosti uključenja u sustav NATO-a, dodao je.

Odgovarajući na novinarske upite, državni tajnik Raboteg rekao je da taj posjet nema nikakve veze s glasinama o NATO-ovoj bazi u Zrakoplovnoj bazi "Zemunik". "Ovdje neće biti NATO-ova baza. U Hrvatskoj će tek biti neke zrakoplovne baze koje će biti uključene u vojne vježbe", rekao je.

Državni tajnik je, odbacivši tvrdnju u jednom od novinarskih pitanja da je stanje u HRZ-u katastrofalno, istaknuo kako je "zrakoplovstvo jedna od briga MORH-a." Nastojat ćemo ga poboljšati, a tehnika je u boljem stanju nego lani", ustvrdio je. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je grana Hrvatske vojske koju ćemo razvijati, najavio je Raboteg.

Također je rekao da se današnji posjet NATO-ova izaslanstva poklopio s Papinim pogrebom, ali da je posjet bio znatno prije dogovoren i nije se mogao odgoditi.

(Hina) ximar yln

Pročitajte više