Izbio manji požar na jedinom ruskom nosaču aviona, posada evakuirana

Foto: Twitter

NA zapovjednom brodu ruske ratne mornarice Admiral Kuznetsov izbio je požar, javljaju ruski mediji. Radi se o jedinom ruskom nosaču zrakoplova, a požar je izbio dok je bio usidren u brodogradilištu Zvjozdočka u Murmansku, na Barentsovom moru, objavila je novinska agencija TASS.

Izvor iz hitne službe rekao je danas za TASS da je 20 ljudi evakuirano te da je požar ugašen i "nije bilo žrtava".

U pogonu do 2024.

Brod se u trenutku požara nalazio na remontu, a čelnik Ujedinjene brodograđevne korporacije, koja nadzire obnovu broda, Aleksej Rahmanov rekao je za RIA Novosti da se incident dogodio tijekom popravaka.

Admiral Kuznetsov je izvan upotrebe i na suhom doku radi popravka od 2018. Brod je težak 43.000 tona, ima posadu od 1300 članova i naoružan je protubrodskim i protuzračnim raketnim sustavima. U studenom 2022. ruski su dužnosnici rekli da popravci idu prema planu i da će brod biti spreman do prvog kvartala 2024.

U studenom je Rahmanov rekao novinarima u Moskvi da su detektirani kvarovi u odvojenim dijelovima broda, ali "radovi idu prema planu". Očekuje se da će obnova brodu dati novi borbeni potencijal i produljiti njegov vijek za dodatnih 10 do 15 godina, izvijestio je Naval News.

Niz nesreća

Oko Admirala Kuznetsova godinama su se nizale nesreće. U listopadu 2018. najveći ruski plutajući suhi dok je potonuo, zbog čega se jedna od njegovih dizalica od 70 tona srušila na pilotsku palubu broda.

U prosincu 2019. dvoje članova posade je poginulo, a više od desetak ih je ozlijeđeno nakon požara koji je izbio u skladištu i prouzročio štetu od 8 milijuna dolara.

Projekt popravka broda također je opterećen korupcijom. U ožujku 2021. glavni direktor brodogradilišta koje je nadziralo popravke uhićen je zbog pronevjere 45 milijuna rubalja, izvijestio je TASS.

Pročitajte više