Izbjegli Srbi: Hrvatska nije ispunila uvjete iz Poglavlja 23

PREDSTAVNICI srpskih izbjegličkih udruga i zavičajnih klubova iz Hrvatske predat će predsjedniku Srbije Borisu Tadiću izvještaj o neispunjavanju njihovih zahtjeva.

Traže od srpskog predsjednika da taj izvještaj proslijedi predsjedniku Europske komisije Jose Manuelu Barrosou koji danas dolazi u Beograd. Udruge na 16 stranica u izvještaju pod naslovom "Oduzimanje srpske imovine u Republici Hrvatskoj i hrvatsko pravosuđe u funkciji sprječavanja održivog povratka izbjeglih i prognanih Srba" objašnjavaju da Hrvatska nije ispunila uvjete iz Poglavlja 23 o pravosuđu i ljudskim pravima, pišu srpski mediji.

Predsjednik Koalicije udruga izbjeglica Miodrag Linta je podsjetio da je hrvatska premijerka Jadranka Kosor 13. svibnja poslala Europskoj komisiji izvještaj o ispunjenju obveza iz Poglavlja 23 u kojem je tvrdila da su ispunjeni svi uvjeti za zatvaranje tog poglavlja. Linta je kazao da su u izvještaji izbjegličkih udruga napisani zahtjevi iz peticije koju je dosad potpisalo 60 tisuća građana.

"Naš izvještaj pokazuje da Hrvatska nije učinila suštinski napredak u poštovanju imovinskih i drugih stečenih i ljudskih prava izbjeglih i prognanih Srba, uspostavljanju jednakih standarda u suđenjima za ratne zločine i ekshumaciji i identifikaciji posmrtnih ostataka Srba iz preko 600 poznatih grobnih mjesta", kazao je Linta.

Pročitajte više