Izbjeglice prosvjeduju zbog uvjeta smještaja u Hagu, građani psuju i trube

Ilustracija: Hina

NEZADOVOLJNE i nesretne izbjeglice se okupljaju ispred bivše zgrade Ministarstva socijalne skrbi i rada u Hagu koja služi kao privremeno prihvatilište, javljaju nizozemski mediji.

Oko 30 izbjeglica tvrdi da su noć sa srijede na četvrtak prespavale na ulicama iskazujući nezadovoljstvo smještajem.

Portal Omroep West piše da građani nemaju sluha za njihov prosvjed, vozači trube dok prolaze, pokazuju srednji prst i viču pogrdne riječi.

Izbjeglice su se danas podijelile na dvije grupe. Oko 40 ljutitih Sirijaca prosvjeduje ispred ulaza u zgradu, dok se na obližnjoj benzinskoj postaji formirala skupina od tridesetak nezadovoljnih Eritrejaca.

"Ovdje je kao u zatvoru"

Sirijci se žale da u zgradi nema tuševa i toaleta, a frustrira ih i neizvjesnost oko budućnosti. "Mi ne znamo što se događa i nitko ne može odgovoriti na naša pitanja," rekao je jedan od okupljenih za Omroep West. "Ovdje je kao u zatvoru. I Sirija je svojevrsni zatvor, ali u tom slučaju je bolje biti u svojoj zemlji," dodao je drugi.

Primjedbe Eritrejaca su pak drugačijeg karaktera i njihova je ljutnja usmjerena na iznos novca koji dobivaju. "Drugi tražitelji azila dobivaju 57 eura tjedno, mi samo 12," požalio se jedan od njih. "Također, u hrani ima toliko šećera da nas tjera na povraćanje", kaže.


U međuvremenu, građani Haga ne skrivaju ljutnju zbog novonastale situacije. Vozači pokazuju srednji prst, a stanari psuju i vrijeđaju okupljene s prozora. U blizini benzinske postaje jedan od građana je dijelio vreće za smeće i zahtijevao od Eritrejaca da počiste nered.

Nemiri unutar i izvan zgrade su započeli jučer navečer. Ljudi smješteni u bivšem ministarstvu su se požalili da "nema frižidera, a kamoli televizije". Pritužbe je izazvala i prehrana. "Mi jedemo istu stvar četiri mjeseca. Putar i mlijeko su jako loše kvalitete," tvrde privremeni stanari.

Negodovanje u susjedstvu

U zgradi ima mjesta za oko 600 tražitelja, ali su vlasti odustale od namjere da danas tamo smjeste novu grupu ljudi.

Iz agencije za izbjeglice (COA), kažu da su prepoznali primjedbe, glasnogovornik je rekao da će u prostorijama biti postavljen televizor.  

Predstavnik lokalne udruge stanara kaže da situacije poput opisanih umanjuju podršku građana prihvatu izbjeglica. "Imali smo značajnu podršku za pružanje utočišta u našem susjedstvu, ali situacije poput ovih ne pomažu u održavanju te podrške".

Pročitajte više