Izbori su u srijedu, bit će neradni dan. Hoće li raditi trgovine?

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Prvi put u Hrvatskoj izbori će se održati u srijedu, 17. travnja. Odluka je to predsjednika Zorana Milanovića. Prema Zakonu o izborima zastupnika u hrvatski sabor, članak 5., stavak 3., dan provedbe izbora je neradni dan. Zadnji put izbori su bili na dan kad nije bila nedjelja 3. siječnja 2000., kad su se održali u ponedjeljak.

Što je s trgovinama i zašto je to bitno?

Bitno pitanje je hoće li na dan održavanja izbora raditi dućani, koji odredbama Zakona o trgovini većinom ne rade na praznike. Po novom Zakonu o trgovini, kojim je zabranjen rad nedjeljom, sada je trgovinama zabranjen i rad blagdanima. I dok trgovci mogu imati 16 radnih nedjelja u godini, za blagdane gotovo nitko ne smije raditi.

Osim ekonomskog, odnosno praktičnog pitanja o tome dobivamo li sada još jedan dan na koji se maltretira trgovce i kupce da rade i kupuju onako kako je država to zamislila, otvara se i pitanje utjecaja na izbornu izlaznost.

Ako dućani ne budu radili, to može utjecati na izlaznost na izbore. Podsjetimo, u trgovini radi oko 200.000 ljudi. Naravno da na datum izbora neće raditi baš svi i da će oni koji baš žele glasati za to naći priliku, što im poslodavac po zakonu ionako mora omogućiti, ali sigurno ne tako lako kao da su izbori u nedjelju.

Vlada nema pojma

Uglavnom, rad trgovina svakako utječe na izlaznost. Pitali smo za mišljenje vladu i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ali nismo dobili odgovor. Ministarstvu smo poslali upit u prošli petak. U ponedjeljak nam je rečeno da je "odgovor u proceduri". Danas nam je službenica iz Ministarstva u telefonskom pozivu kazala da još nemaju spreman odgovor.

To sugerira da vladi još uvijek ne zna što učiniti po tom pitanju.

Trgovci vjeruju da mogu raditi

Index je pitao veće trgovačke lance hoće li raditi na dan održavanja izbora. Dobili smo samo odgovor Kauflanda. "Čekamo povratnu informaciju nadležnih institucija", napisali su.

Martin Evačić, direktor trgovačkog lanca NTL, rekao nam je u telefonskom pozivu da još ništa ne znaju.

"Čekamo mišljenje Ministarstva. Nismo još ništa dobili, tako da nemam reći nešto novo. Vidjet ćemo, kako bude mišljenje Ministarstva, njemu ćemo se prilagoditi. Za sada nas nitko nije kontaktirao oko ove teme", rekao je Evačić.

Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike, kazao je za HRT da traže jasno pojašnjenje.

"Prema onome što smo mogli iščitati i ono što sam ja s nekim svojim 'skromnim' pravnim znanjem, za koje mislim da je dosta veliko i široko uspio iščitati - mi zapravo smijemo raditi, sve trgovine, kiosci i svi ostali smiju raditi jer proglašenjem dana izbora predsjednik Republike Hrvatske nije proglasio blagdan.

Zakonom o trgovini je jasno rečeno da trgovine ne rade na neradne blagdane i da ne rade nedjeljama osim 16 nedjelja koje trgovac sam odabire", istaknuo je Denis Čupić.

"Stvarno čekamo sad da nam ministarstvo gospodarstva hitno dostavi svoje mišljenje jer onda moramo nekako i našu organizaciju tih radnih neradnih nedjelja koju smo si napravili promijeniti. To opet zahtijeva i prilagodbe u sustavu i prijavu prema poreznoj zbog fiskalizacije i tako. Dosta u stvari dodatnog posla", rekao je Martin Evačić, direktor trgovačkog lanca NTL.

Hrdalo: Prodajni objekti mogu biti otvoreni

A što kaže zakon? U Zakonu o trgovini piše da su prodajni objekti zatvoreni u dane blagdana, a jasno je i koji su to propisani dani prema Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj. Tu ne piše da su to primjerice i drugi dani koji se odrede kao neradni. 

Odvjetnik Vlaho Hrdalo smatra da na izborni dan trgovine smiju raditi.

"Zakon o izborima zastupnika u hrvatski sabor određuje da je dan provedbe izbora neradni dan. Međutim, neradni dan nije isto što i blagdan. Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima razlikuje upravo te kategorije dana koji su različiti od redovnih dana u godini.

Neradni dan je, primjerice, dan na koji pada bajram za pripadnike islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj, ali ga to ne čini blagdanom za sve. Logičkim silogizmom - svaki blagdan je neradni dan, ali nije svaki neradni dan blagdan. 

Što kažu ustavni stručnjac?

Budući da je Zakonom o trgovini određeno da su prodajni objekti zatvoreni nedjeljom i u dane blagdana, a srijeda na koju su raspisani izbori nije ni jedno ni drugo, mišljenja sam da taj dan prodajni objekti mogu biti otvoreni", objasnio je Vlaho Hrdalo.

Index je neslužbeno razgovarao s ustavnopravnim stručnjacima. Jedan od njih smatra da srijeda, 17. travnja, Milanovićevom odlukom automatizmom postaje blagdan i da zato neće raditi trgovine, kao ni škole ili fakulteti. Drugi, pak, kaže da Zakon o trgovini uređuje zabranu rada nedjeljom, ali da slučaj neradnog izbornog dana ne ulazi u tu priču.

Mišljenja stručnjaka oko ove teme tako su podijeljena, a konačno mišljenje dat će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje nam, ponovimo još jednom, već gotovo tjedan dana ne odgovora na prilično jednostavno pitanje.

Pročitajte više