Izbori u Finskoj: Hoće li desničari srušiti Sannu Marin?

Foto: EPA

FINSKA glasa u nedjelju na parlamentarnim izborima, koji bi mogli dovesti do dramatičnog zaokreta zemlje udesno, dok stranke desnog centra i antiimigracijske stranke nastoje svrgnuti socijaldemokratsku premijerku Sannu Marin. Nakon proboja nacionalista u susjednoj Švedskoj i pobjede krajnje desnice u Italiji prošle godine, Finska bi mogla postati najnovija zemlja koja se pridružila nacionalističkom valu u Europi.

Glasanje dolazi samo nekoliko dana uoči službenog pristupa Finske obrambenom savezu NATO-u, što je postalo moguće nakon što je Turska u četvrtak ratificirala kandidaturu te zemlje za članstvo. "Ankete pokazuju da desni politički trend u Finskoj jača", rekao je Juho Rahkonen iz istraživačkog instituta E2 za AFP.

Ankete pokazuju vodstvo Nacionalne koalicije desnog centra

Tradicionalno, najveća od osam vodećih stranaka u parlamentu prva dobiva priliku za sastavljanje vlade, a od 1990-ih ta je stranka uvijek zahtijevala mjesto premijera. "Cilj nam je pobijediti na ovim izborima i nastaviti naš rad za održiviju budućnost", rekla je Marin novinarima na marginama svog posljednjeg predizbornog nastupa u Helsinkiju.

Najnovije istraživanje, koje je u četvrtak objavila javna televizija Yle, pokazalo je da Nacionalna koalicija desnog centra ima tanko vodstvo s 19.8 posto, dok je nacionalistička euroskeptična Finska stranka na drugom mjestu s 19.5 posto.

"Politička podjela je ojačana"

Na trećem je mjestu Socijaldemokratska partija (SDP) koju vodi Marin, koja je s 34 godine preuzela dužnost 2019. kao najmlađi premijer na svijetu, s 18.7 posto. Dok je Marin prema anketama najpopularnija premijerka Finske u ovom stoljeću, ona se bori pretvoriti svoju popularnost u SDP-ova mjesta u parlamentu.

"Iako je iznimno popularna, izaziva i protivljenje. Politička podjela je ojačana", rekao je Rahkonen. Dok je neki vide kao snažnu čelnicu koja je vješto upravljala pandemijom covida-19 i procesom članstva u NATO-u, drugi rastući javni dug u njezinom mandatu i skandale oko videoisječaka njezinih partijanja vide kao znakove njezina neiskustva.

Pročitajte više