Izbori u Osijeku: Đapić priznao poraz, Glavaš objavio kraj HDZ-ove strahovlade u Slavoniji

NESLUŽBENI rezultati izbora za osječkog gradonačelnika otklonili su sve sumnje tko će sjesti na vruću prvu stolicu grada te je jasno da će to biti Krešimir Bubalo iz HDSSB-a.
 
Nakon prebrojanih svih 110 biračkih mjesta Bubalo je dobio 63 posto glasova, a Anto Đapić 34 posto. Novi župan Osječko-baranjske županije je Vladimir Šišljagić iz HDSSB-a koji nakon prebrojanih svih 427 biračkih mjesta ima 54 posto glasova dok njegov protivnik iz koalicije HDZ-a i HSP-a Tomislav Ivić ima 42 posto.

Đapić priznao poraz

Informacija o dobrim rezultatima pokrenuli su slavlje u stožeru HDSSB-a gdje tamburaši sviraju od 19,30 sati. U stožeru HSP-a je zbog toga sumorna atmosfera, a predsjednik stranke Anto Đapić priznao je svoj poraz.

"Prvi rezultati pokazuju da smo uvjerljivo izgubili. S mjesta gradonačelnika odlazim ponosan na sve što sam učinio, a vrijeme će pokazati koliko će učinkovita biti nova vlast", rekao je Anto Đapić i time priznao svoj poraz. HSP-ovci su rekli kako im je jasno da su pretrpjeli težak poraz te kažu da idu u oporbu i da će u nadolazećem vremenu sanirati stranku. Po njihovim riječima, nezavisni kandidat iz prvog izbornog kruga Gordan Matković se neće vraćati u stranku dokle god je ova generacija pravaša u stranci.

"Nitko još u Osijeku nije pobjedio bacajući stvari iz aviona"

Pobjednik izbora Krešimir Bubalo nije skrivao svoje oduševljenje pobjedom.  "Zahvaljujem se građanima što su nam dali povjerenje. Pokazalo se da su građani odabrali onu opciju koja sa sobom nosi mladost i snagu te jedan tim koji je već pokazao kroz rad u gradu i vođenje županije kako se pravilno vodi", rekao je novi osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Što se tiče prljave kampanje koju su u zadnje vrijeme vodili HDZ i HSP Bubalo je rekao kako nitko još u Osijeku nije pobijedio bacajući stvari iz aviona. "Nisu pobijedili ni '91, a bilo je jasno da na taj način ne mogu pobijediti ni sad. Prije svega čestitam Vladimiru Šišljagiću kojemu se sigurno nije bilo lagano suprotstaviti objedama koje su plasirane na njegov račun", zaključio je Bubalo.

"Tijekom izborne kampanje nismo se bavili drugim kandidatima, nego smo stavili naglasak na ono što možemo ponuditi biračima. Sada je vrijeme da zasučemo rukave i nastavimo ono što smo započeli", rekao je HDSSB-ovac Vladimir Šišljagić.

Najavljuju reviziju poslovanja gradskih poduzeća

Njegov koalicijski partner Ivan Vrdoljak iz HNS-a siguran je kako će biti dobra vlast u gradu. "Osijek je morao reći dosta i pokazati da je vrijeme da grad vode ljudi koji ga vole i koji ga žive. Moram napomenuti onoliko koliko sam ja ponosan na birače koji su nam dali ovako veliku podršku, toliko će oni biti ponosni na nas kad budemo vlast u gradu", rekao je HNS-ovac Ivan Vrdoljak koji je očito pogodio svoju koaliciju s HDSSB-om i kandidatom za gradonačelnika Bubalom.

I Bubalo i Vrdoljak su rekli kako će nova gradska vlast vladati transparentno i na ponos svim građanima. Najavili su reviziju poslovanja gradskih poduzeća, a Bubalo je rekao i kako će grad voditi na isti način kao i županiju. 

Nezavisni kandidat Gordan Matković ne boji se za svoju sudbinu. "Najbitnija stvar za reći je da su građani Osijeka i županije pokazali prstom i odlučili kome će dati povjerenje. Siguran sam da su tu odluku temeljili na dosadašnjem radu i rezultatima. Manje je bitno što će se događati sa mnom i mojim mjestom u toj koaliciji, a puno je bitnije što će se događati s gradom", rekao je bivši HSP-ovac. Matković je rekao, a s time se slažu svi u HDSSB-ovom stožeru da će nova gradska i županijska vlast biti uspješne bez obzira na priče o tome kako će ih opstruirati s državne razine.

"Oba dva, oba dva su pala"

"Oba dva, oba dva su pala", rekao je Glavaš u obraćanju okupljenim HDSSB-ovcima aludirajući na poraz Tomislava Ivića i Ante Đapića u "napadu HDZ-ove avijacije" kojemu je Osijek bio izložen u zadnja dva tjedna.

"Zahvaljujem se građanima na ovom referendumu i glasu koju su dali za Slavoniju i Baranju. Ovo je glas za pobjedu i glas potpore za sve što smo proživjeli od kad smo krenuli s inicijativom zvanom HDSSB. A preživjeli smo progone, maltretiranja, otkaze, represiju, uhićivanja i suđenja. Odaslali smo poruku Sanaderu i sanaderovcima da je ovo kraj HDZ-ove strahovlade od Iloka do Ilove. Najavljujemo novu oluju na druga HDZ-ova uporišta u drugim županijama u Slavoniji i Baranji. HDSSB je ovom pobjedom zabetonirao temelje u Osječko-baranjskoj županiji", rekao je u svom obraćanju iz BiH saborski zastupnik.

Glavaš je najavio da sada kreće u pripremu za parlamentarne izbore na kojima HDSSB namjerava osvojiti najmanje dupli broj mandata od onog koji već ima. "Idemo zajedno do konačne pobjede, a ona će biti kad se ja vratim među vas, a ni taj dan nije tako daleko", pozdravio je Glavaš prisutne nakon čega su tamburaši zapjevali  "Inati se Slavonijo".

Ivić tvrdi kako su presudili glasovi SDP-ovaca

U HDZ-ovom stožeru u Osijeku je sumorna atmosfera. Dok HDSSB-ovci pjevaju i plešu, HDZ-ovci gledaju utakmicu Hajduk-Dinamo. HDZ-ov kandidat za župana Tomislav Ivić rekao je kako su očigledno presudili glasovi SDP-ovih birača, odnosno oni koji su u prvom krugu glasovali za Zlatka Maksimovića sada su svoje povjerenje poklonili Šišljagiću.

Razlog za lošu atmosferu u HDZ-u ne leži samo u rezultatima u Osijeku i Županiji nego i u ne baš dobrim rezultatima u drugim gradovima. Prvenstveno se ističe Vukovar u kojemu je HDZ-ov kandidat Damir Barna priznao poraz od SDP-ovog kandidata Željka Sabe. Još se s velikim nestrpljenjem iščekuju konačni rezultati u Belom Manastiru u kojem kandidat HDZ-a još uvijek živi opasno.

Do 16 sati izašlo 25 posto glasača

Na izbore u Osječko-baranjskoj županiji do 16 sati je bilo izašlo 25,96 posto glasača, što je za sedam posto manje nego je to bilo prije 14 dana kada je izlaznost bila 32,61 posto. Takav trend dogodio se i u gradu Osijeku gdje je u prvom krugu do 16 sati izašlo 29,90 posto glasača, a danas je to bilo za tri posto manje, 26,11 posto.

U prvom krugu izbora HDSSB-ovac Krešimir Bubalo je u utrci za gradonačelnika Osijeka osvojio 38,71 posto glasova dok je HSP-ov predsjednik Anto Đapić za njim zaostajao 15-ak posto s osvojenih 22,94 posto. U međuvremenu je i nezavisni kandidat Gordan Matković dao svoju potporu HDSSB-u, a protiv svog stranačkog šefa.

I.Kri./ Jovan Dragišić
Foto: Nikša Stipaničev, Admir Buljubašić, Bruno Konjević, Boris Kovačev, Jakov Prkić, Damir Glibušić, Vlado Kos, Željko Tutnjević, Joško Ponos, Željko Mužević, Marko Kovač / Cropix

Pročitajte više