Izbori u Zimbabveu još traju. Čovjek poznat pod nadimkom Krokodil traži novi mandat

Foto: EPA

ZIMBABVE je danas nastavio glasovati u glavnom gradu nakon velikog kašnjenja dan ranije zbog nedostatka izbornog materijala, što je oporba kritizirala, upozorivši na prijevaru. Glasovanje "se nastavlja u nekim izbornim jedinicama", dodao je večeras za AFP potpredsjednik izbornog povjerenstva (ZEC) Rodney Kiwa.

Na desetcima birališta mnoštvo bijesnih i umornih glasača u srijedu je ispred šatora i škola dugo čekalo glasačke listiće koji su bili "u tiskanju". To je kašnjenje nagnalo predsjednika Emmersona Mnangagwu (80) koji se kandidirao za drugi mandat, da tijekom večeri objavi uredbu o produljenju izbora za jedan dan.

Oporba 45-godišnji odvjetnik i pastor

Mnangagwa, koji je zbog svoje nemilosrdnosti zaradio nadimak Krokodil, postao je 2017. drugi zimbabveanski predsjednik svrgnuvši uz vojnu pomoć dugogodišnjeg šefa države Roberta Mugabea. U dobi od 80 godina ne pokazuje želju da odstupi s vlasti.

Nered prijavljen na nekim važnim biralištima potaknuo je optužbe za "prijevaru" i za "udaljavanje" oporbenih birača. Na predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima glavni suparnici su Zanu-PF, na vlasti od stjecanja neovisnosti 1980. i najveća oporbena stranka Građanska koalicija za promjene (CCC) koju vodi Nelson Chamisa, 45-godišnji odvjetnik i pastor.

Izborni proces je "potpuno pogrešan" i "nesposoban da dade slobodan i pošten izborni rezultat", komentirao je glasnogovornik CCC-a Promise Mkwananzi. Po prvim informacijama kojima raspolažemo, "vodimo na predsjedničkim izborima i ostvarujemo dobre rezultate na parlamentarnim", rekao je na tiskovnoj konferenciji.

"Ovakav kaos još nije viđen"

Uz to, u srijedu navečer je u hotelu u Harareu uhićeno četrdesetak zimbabveanskih promatrača koje je policija osumnjičila da "koordiniraju navodno objavljivanje izbornih rezultata". U Glen Norahu, jugozapadno od Hararea, glasački listići su stigli tek oko dva sata ujutro. Tijekom jutra birači su dolazili bijesni, ali odlučni, u školu u kojoj je bilo biračko mjesto, izvijestio je AFP.

Sara Dorman, stručnjakinja za afričku politiku na sveučilištu u Edinburghu, rekla je da ovakav "kaos" i "zbrka" na izborima u Zimbabveu još "nisu viđeni". Ujedno je "veoma jasno" da su sva birališta na kojima su nedostajali listići "na područjima koja se smatraju uporištem oporbe", istaknula je u razgovoru za AFP.

Pročitajte više