Izborna konferencija ZPH 13. ožujka u Zagrebu

Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) izvijestila je danas da će se jubilarna 10. konferencija te udruge održati 13. ožujka u Zagrebu, a tema konferencija bit će obnova i oživljavanje gospodarstva. L

U priopćenju za javnost ZPH navodi kako se očekuje da će potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor na konferenciji predstaviti prijedlog zakona o područjima od posebnog državnog interesa, koji su izradili ZPH i međuresorni tim Vlade.

Budući da je ovo i izborna godina za tijela ZPH u svim podružnicama, u tijeku su izborne skupštine, na kojima se biraju novi ljudi u upravne odbore podružnica te imenuju kandidati za predsjednika ZPH i članove Upravnog i Nadzornog odbora ZPH. Do sada je osječko-baranjska podružnica kao prijedlog za predsjednika ZPH istaknula sadašnjeg predsjednika Josipa Kompanovića kojega, kako se navodi, podržavaju šibensko-kninska i karlovačka podružnica udruge.

S obzirom na to da će na konferenciji prevladavati tema o prijedlogu zakona o područjima posebnog državnog interesa, očekuje se da će s konferencije biti upućen zahtjev Vladi da što prije pripremi i pusti taj zakon u saborsku proceduru, jer ZPH očekuje njegove prve pozitivne rezultate već do kraja ove godine, kaže se u priopćenju i dodaje kako zakon predviđa "stvaranje uvjeta za ulaganje kapitala domaćih i stranih ulagača u sva ratom stradala područja".

ZPH smatra da bi to značilo "oživljavanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta za povratnike, čime bi se omogućio ostanak na tim prostorima te stvorile pretpostavke za dolazak mladih, obrazovanih kadrova iz drugih dijelova Hrvatske, pa i dijaspore".

Budući da se prijedlog toga zakona ne oslanja na državni proračun, već na svježi strani kapital, očekujemo i znatnu pomoć međunarodne zajednice, posebice njihovih predstavnika koji već godinama djeluju na području RH, ističe ZPH.

(Hina) xivuč ydd

Pročitajte više