Izborna prijevara u Rusiji zabilježena na videu: Višak listića, tinta koja se briše i još mnogo toga

RUSKI oporbenjaci pozvali su građane na sudjelovanje u novoj rundi prosvjeda u Moskvi, kako bi pokazali nezadovoljstvo zbog parlamentarnih izbora koji su protekli vikend održani u Rusiji. Tvrdnje o nepravilnostima tokom izbora u korist Putinove Jedinstvene Rusije sve su učestalije, javlja Observers France24.

Predsjednik Dmitrij Medvedev u ponedjeljak je izbore nazvao "iskrenima, poštenima, i demokratskima", a službeni su rezultati pokazali kako je vodeća stranka Jedinstvena Rusija izgubila ukupno 77 mjesta u donjem domu sabora i jedva zadržala većinu.

No mnogi koji su u nedjelju sudjelovali u izborima tvrde kako je podrška Putinu itekako preuveličana pomoću izborne prijevare, i to na svim razinama izbora. Te su tvrdnje kasnije potvrđene od strane međunarodnih promatrača koji kažu kako su prebrojavanje glasova "obilježila učestala kršenja procedure i primjeri očite manipulacije, uključujući nekoliko ozbiljnih indikacija o pretrpavanju glasačkih kutija viškom listića ."

Kako je ljutnja zbog ishoda glasanja rasla u ponedjeljak navečer u Moskvi su se okupile tisuće nezadovoljnih građana, prosvjedujući protiv 12-godišnje Putinove vladavine, te zahtijevajući "Rusiju bez Putina". Policija je uhitila najmanje 300 osoba.

Kako bi dokazali da su izbori bili namješteni mnogi su se glasači okrenuli društvenim mrežama, na kojima su objavili brojne videosnimke koje prikazuju navodne nepravilnosti.

U prvoj snimci objavljenoj na YouTubeu vidi se kako osoba koja snima obilazi glasačke kabine i pokazuje kako kemijske olovke ostavljene glasačima da zaokruže svoj izbor imaju tintu koja se briše.

Druga video snimka pokazuje kako voditelj izbornog mjesta krivotvori glasačke listiće. Prema medijskim napisima čelnik moskovske Izborne komisije potvrdio je sadržaj ove snimke, te je priopćeno da su ruske vlasti pokrenule istragu oko incidenta.

Uz to prijavljene su nepravilnosti poput neispravnih glasačkih kutija koje ne zadovoljavaju standarde, a prijavljeni su i slučajevi kada su glasačke kutije bile popunjene i prije nego je glasanje započelo. Svi ti oblici prijevare zabilježeni su na snimkama koje kruže internetom.

Također postoji i snimka višekratnog glasanja, u kojoj jedan student za obećanu isplatu u iznosu od četiri tisuće rubalja (oko 96 eura) obilazi nekoliko glasačkih mjesta i u korist Jedinstvene Rusije predaje čak 45 glasačkih listića.

Snimatelj se na izborni dan zajedno s još tri studenta našao s mladićem koji im objašnjava da će osoblju na glasačkom mjestu pokazati sliku napola djelomično pojedene jabuke i time pokazati kako su došli dati višak glasova. Tu snimku možete pogledati ovdje.

Pročitajte više