Izborna šutnja uoči općih izbora u Srbiji

DANAS u ponoć nastupa 48-satna izborna šutnja uoči parlamentarnih izbora koji će se održati u nedjelju 21. siječnja u Srbiji.

Prema istraživanjima javnog mnijenja, očekuje se visok odaziv birača, a zanimljivo je da se navodno broj neopredjeljenih glasača prepolovio. Prema podacima kojima trenutačno raspolaže srpski B92, za sada samo četiri stranke sigurno prelaze izborni prag od pet posto i ulaze u skupštinu.

Povećani interes za izbore tumači se intenziviranjem političe svjesnosti građana nedavnim referendumom o Ustavu, a zatim i žestokom dvomjesečnom predizbornom kampanjom.

Broj punoljetnih građana koji na ovim izborima mogu glasati je 6.653.851, priopćila je srpska Republička izborna komisija (RIK). Prema istraživanjima Instituta za strateški marketing, na izbore bi moglo izaći oko 3,9 milijuna birača - uključujući i 100 tisuća kosovskih birača, odnosno otprilike 59% biračkog tijela.

Prema istom istraživanju, gornja granica radikala je oko 1,4 milijuna glasova (oko 36% glasova), a svih ostalih oko 2,4 milijuna.

Na izborima za ulazak u Narodnu skupštinu Republike Srbije natječe se 20 lista, od kojih je većina malih stranaka. Izborni cenzus za sada sigurno prelaze Srpska radikalna stranka (SRS), Demokratska stranka (DS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i G17 PLUS.

E.A.J.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.