Izdaja na ruski način: Berezovsky tuži Abramoviča jer su mu novci važniji od prijateljstva

BORIS BEREZOVSKY, jedan od najutjecajnijih ruskih oligarha, tužio je na svog nekadašnjeg štićenika Romana Abramoviča, kazavši da ga je ovaj prisilio da mu proda svoj udio u zajedničkoj naftnoj kompaniji Sibneft, nakon što je Berezovsky prognan iz Rusije po političkoj osnovi.

Prijateljstvo vrijedno 5,5 milijardi dolara

Postupak je pokrenut na Viskom sudu u Londonu, gdje Berezovsky tvrdi da ga je Abramovič izdao i iskoristio političku situaciju kako bi prisvojio vlasništvom nad tvrtkom i to po minornoj cijeni. Na osnovu kršenja ugovora i povjerenja, od Abramoviča traži 5,5 milijardi dolara odštete.

Podsjetimo, moć i bogatstvo Borisa Berezovskog rapidno su narasli u vrijeme kad je Rusijom vladao Boris Jeljcin. Tijekom privatizacije ruskog energetskog sektora, Berezovsky i njegov štićenik Abramović 1995. godine su dobili vlasništvo nad Sibneftom.

Uspon Putina bio je koban za Berezovskog

"U tom procesu ja i Abramovič smo postali vrlo dobri prijatelji. Bio je moj štićenik. Obećao sam mu da će postati bogatiji negoli je ikad mogao zamisliti i to se i dogodilo", kazao je na sudu Berezovsky. Međutim, prijateljstvo je puklo kada je Berezovsky pao u nemilost Kremlja, to jest novog ruskog vladara Vladimira Putina. Povod je bila vrlo kritična reportaža o ruskom državnom vrhu, u vezi eksplozije koja je potopila rusku podmornicu 2000. godine, koja je objavljena na televiziji koju je posjedovao Berezovsky. To ga je na kraju koštalo i "progona" iz zemlje.

U tom trenutku, tvrdi tužitelj, pred Abramovićem je stajao izbor: ostati lojalan svom prijatelju, mentoru i čovjeku koji mu je omogućio bogatstvo ili iskoristiti situaciju i dodatno povećati stanje na svom računu. "Tvrdimo da je Abramovič tada pokazao da je čovjek kojemu bogatstvo i utjecaj znače više od prijateljstva i lojalnosti. To ga je zaslijepilo do te mjere da je poslije čak i negirao da je ikad bio prijatelj s Berezovskym", kazao je tužiteljev odvjetnik.

Abramovič ga je prevario i ucijenio

Berezovsky tvrdi kako mu je Abramović tada rekao da ruska vlada, kojoj je Berezovsky postao neprijatelj, ima namjeru zaplijeniti njegove dionice ukoliko ih sam ne prista prodati. Berezovsky je tako bio prisiljen Abramoviču prodati svoj udio u firmi za 1,3 milijardi dolara, pri čemu je realno izgubio najmanje pet milijardi dolara.

Podsjetimo, Abramovič je 2005. godine Sibneft prodao Gazpromu za 13,1 milijardi dolara. Abramovič, koji je danas treća najbogatija osoba u Velikoj Britaniji, negira sve optužbe i smatra kako će s lakoćom dokazati svoju nevinost. Bez obzira na ishod, ovo ću mu suđenje ipak donijeti negativni publicitet, jer će na vidjelo izaći prava snaga njegovih veza s Kremljom, koji mu je omogućio basnoslovno bogaćenje.

Pročitajte više