Izglasana mirovinska reforma koja je digla Rusiju na noge

Foto: Hina/EPA

RUSKI zastupnici su danas usvojili nepopularnu reformu koja predviđa prvo povišenje dobi umirovljenja nakon sovjetskog doba, a koja je već izazvala brojne prosvjede u zemlji.

>> Putinu zbog penzija drastično pala popularnost, sad se pokušava izvući

>> Preko 800 pritvorenih u Rusiji, policija palicama po prosvjednicima

Tekst je u drugom čitanju prihvaćen s 326 glasova za, 59 protiv i jednim suzdržanim. U trećem čitanju ga trebaju potvrditi senatori, što je većinom formalnost, i zatim ga treba proglasiti predsjednik Vladimir Putin.

Zastupnici usvojili sve Putinove amandmane

Zastupnici su u tekst koji je izazvao brojne prosvjede unijeli sve amandmane koje je predložio Vladimir Putin tijekom obraćanja naciji krajem kolovoza.

Suočen s neuobičajenom pobunom koja mu je snizila popularnost, predsjednik je obećao povisiti samo dob umirovljenja za žene sa sadašnjih 55 godina na 60 prema 63 godine u početnom tekstu.

Za muškarce, dob umirovljenja prelazi na 65 godina umjesto sadašnjih 60.

Ruski zastupnici su također usvojili druge mjere za koje se zalaže Putin, poput ranijeg umirovljenja majki više djece, zadržavanje prednosti za neke profesije poput rudara i uvođenje kaznenih sankcija za tvrtke koje otpuste zaposlenike kojima se bliži dob umirovljenja.

Reforma razbjesnila i liberale i komuniste

Odbacivanje plana mirovinske reforme, mjere objavljene na dan početka Svjetskog nogometnog prvenstava u Rusiji 14. lipnja, postalo je jedna od glavnih tema liberalne oporbe i razbjesnila je Komunističku partiju.

Prosvjednici su se danas okupili pred Dumom, donjim domom ruskog parlamenta gdje se test raspravlja i isticali transparente kojima kritiziraju premijera Dmitrija Medvedeva, koji je u lipnju predložio reformu.

Predstavnik ruske krajnje ljevice Sergej Udaljcov je nosio transparent s natpisom "Povišenje doba umirovljenja je genocid", prenio je fotograf agencije France Presse.

Protivnici reforme tvrde da brojni Rusi, čiji životni vijek prosječno iznosi 66 godina, neće imati priliku za mirovinu.

U utorak su aktivisti objavili da su vladi dostavili peticiju s milijun potpisa kojom zahtijevaju odustajanje od te reforme.

Pročitajte više