Izložba akvarela i crteža Tomislava Gabrića

U galeriji Hrvatske kulturne zaklade večeras je otvorena izložba akvarela i crteža Tomislava Gabrića "Putovima Ferdinanda Konšćaka", misionara i istraživača Donje Kalifornije.

Autor predgovora u katalogu izložbe jezikoslovac Alojz Jembrih napomenuo je kako je ta izložba prisjećanje na isusovca Ferdinanda Konšćaka koji je živio i radio u Kaliforniji u prvoj polovici 18. stoljeća.

Osim izložbe Tomislav Gabrić objavio je i knjigu o Ferdinandu Konšćaku (1703.-1759.) koja je objavljena u Zagrebu prije deset godina, 1994., te tvori cjelovit dio s izložbom.

Izložba je prilog i trostoljetnoj obljetnici Konšćakova rođenja, koja je u početku prosinca 2003. bila obilježena u Varaždinu i Zagrebu znanstvenim skupom o životu i radu toga znamenitog hrvatskog isusovca.

Autor izložbe Tomislav Gabrić više od 40 godina živi u Kaliforniji i dio je svoga plodnog stvaralaštva posvetio životu i djelu Ferdinanda Konšćaka u kojemu je našao i izvor likovnog nadahnuća koje je i predočeno na izložbi, istaknuo je Jembrih.

Proučivši sve dionice Konšćakova misionarskog života, Gabrić je i sam pošao istim putem sa željom da iznova doživi i "sretne" toga hrvatskog misionara. Proučavajući Konšćakove dnevnike, Gabrić je uspio približiti Konšćaka koji je za sebe znao reći da je "Croata Varasdinensis". Ta izložba hommage je čovjeku koji je svojim životom i djelom zadužio američku i kalifornijsku povijest i kulturu, istaknuo je na otvorenju Jembrih.

Tomislav Gabrić rođen je u Metkoviću 1933. Istaknuo se kao arhitekt i graditelj u Kaliforniji, a osim likovnim radom bavi se i pisanjem.

Alojz Jembrih napominje kako na svim Gabrićevim slikama prevladava boja krajolika hrvatskog juga s kojeg potječe te je na neki način slikar čije djelo simbolizira hrvatske predjele od Dalmacije do Slavonije preko Istre do Kalifornije, u čemu je izjednačen s Ferdinandom Konšćakom čijim je životom i djelom Gabrić nadahnut.

Izložba je otvorena do 28. veljače.

(Hina) xat ydd

Pročitajte više