Izložba "Design For Every Body - dizajn za tebe i mene"

U ORGANIZACIJI švedskoga veleposlanstva u Klovićevim će dvorima sutra biti otvorena izložba skupine švedskih dizajnera "Design For Every Body - dizajn za tebe i mene".

Izložba se sastoji od svakodnevnih uporabnih predmeta za osobe koje su hendikepirane, a prvi je puta predstavljena na paraolimpijskim igrama u Sydneyu 2000., rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Po riječima kustosice te galerije Jasminke Poklečki Stošić posjetitelji će moći vidjeti predmete dizajnirane za hendikepiranu djecu, predmete koji omogućavaju lakšu svakodnevicu invalidnim i slabovidnim osobama te predmete za osobe koje su u određenom životnom dobu manje sposobne od drugih, kao što su primjerice dojilje.

Invalidski stolac, contour olovka za reumatičare, prigušivač buke, naočale bez ručke, samo su neki od četrdesetak izložbenih eksponata.

Švedska je jedna od europskih zemalja koje je najsvjesnija posebnih potreba hendikepiranih osoba, a osnovna nakana dizajnera izložbe je pristupačnost i dostupnost svima, rekla je kustosica izložbe Pernilla Abrink.

Svi javni prostori i prijevozna sredstva u toj zemlji do 2010. bit će dostupni osobama s posebnim potrebama, naglasili su organizatori.

U sklopu izložbe najavljeno je predavanje profesora sa zagrebačkog Studiju dizajna Feđe Vukića "Švedska oblikujuće društvo", 17. rujna.

Izložba je osim u Sydneyu, bila postavljena u Bratislavi, Budimpešti, Pragu, Beogradu, Torontu, Mexico Cityju, a nakon Zagreba seli se u Minsk, Pariz, Kijev, Napulj, Havanu, Varšavu, Bremen, Atenu i Solun.

Izložba će se u Galeriji Klovićevi dvori moći razgledati do 3. listopada.

Pročitajte više