Izložba istočnjačkog blaga u Madridu

ZBIRKA istočnjačke umjetnosti koju je španjolska monarhija skupljala od kolonizacije Filipina u XVI. stoljeću, iznimno je prikupljena kako bi se predstavila na izložbi u Kraljevskoj palači u Madridu, a posjetitelji će je moći vidjeti od 5. ožujka do 1. lipnja.

Zbirku od 236 predmeta iz Azije i Otomanskog carstva koji su većinom u vlasništvu kraljevskih palača i samostana na Iberskom poluotoku čini reprezentativna skupina oružja, kipića, tekstila, porculana, rukopisa, lakiranih predmeta i škrinja obloženih dragim kamenjem i sedefom.

´Istočnjačko blago´ stiglo je u kovčezima kraljevske obitelji različitim putovima. Uz ratni plijen, tu su i plodovi diplomatskih veza, znanstvenih putovanja, rezultati kolekcionarske strasti kraljice Isabelle Farnese (1692.-1766.) i trgovine ´manilskim Galeonom´, trgovačkom rutom koja je povezivala Sevillu u Španjolskoj i Manilu na Filipinima, preko Acapulca u Meksiku.

´Trideset stručnjaka proučavalo je prepisku veleposlanika i druge povijesne dokumente kako bi utvrdili podrijetlo i vrijeme iz kojeg potječu predmeti obavijeni mitom, za koje se točno ne zna kako su nastajali´, rekla je organizatorica izložbe Marina Alfonso.

Kineske i japanske vaze svjedoče o europskom oduševljenju ´egzotičnim´ predmetima u XVIII. stoljeću, kad je ´istočnjačka´ moda dovela do masovnog uvoza porculana kojim su se ukrašavale plemenitaške kuće.

Zbirka uz to svjedoči o spoju kultura koji je nikao na iberskom imperijalizmu. Postupak lakiranja stekao je pristaše u Latinskoj Americi i u Europi, a na Filipinima mramorni kip prikazuje dijete Isusa u Budinu položaju.

Pročitajte više