Izložba u čast Lovre Matačića u Skopju

U Makedonskom narodnom teatru kroz fotografije, dokumente, plakate i kritike, u petak je prikazan život i stvaralački opus velikog hrvatskog glazbenika maestra Lovre Matačića. L

Nastupima na glazbenim scenama Beča, Londona, Milana, Berlina, Tokija i drugih metropola, svjetsku slavu stekao je između dva rata i obilježio jednu cijelu glazbenu epohu, rekao je na otvaranju izložbe Vladimir Benić, predsjednik Fondacije "Lili i Lovro Matačić". Nakon pauze od dvije godine zbog nemilih događaja u njeovom životu, dodao je Benić, slučaj je htio da 1948. maestro Matačić dođe u Skopje i s puno energije i entuzijazma nastavi profesionalni rad.

Ubrajajući ga u pet najznačajnijih dirigenata dvadesetog stoljeća, zamjenica ministra kulture Makedonije Melpomeni Korneti istaknula je da je Matačić snažno pridonio utemeljivanju glazbene umjetnosti u Makedoniji i imao važnu ulogu u stvaranju opere i baleta i Makedonske filharmonije.

Tijekom pet godina koliko je boravio u Skopju na sceni Makedonskog narodnog teatra kao redatelj i dirigent postavio je dvadesetak opernih i baletnih djela s kojima je gostovao po cijeloj Makedoniji i istodobno publici držao predavanja o glazbi.

Maestro Matačić istaknula je Korneti, zauvijek je zadužio makedonsku kulturu i pridonio zbližavanju makedonskoga i hrvatskog naroda.

Izložbu su organizirali Fondacija "Lili i Lovro Matačić" iz Zagreba, hrvatsko veleposlanstvo u Skopju i Ministarstvo kulture Makedonije.

(Hina) xmdam ysb

Pročitajte više