Izložen obnovljeni "Enola Gay"

OBNOVLJENI "Enola Gay", zrakoplov koji je ispustio atomsku bombu nad Hirošimom, izložen je u ponedjeljak u muzeju "Smithsonian".

Bombarder B-29 Superfortress prikazan je novinarima u hangaru blizu međunarodne zračne luke Dulles, u novom dijelu muzeja koji se otvara 15. prosinca.

"Taj je zrakoplov dio nas i naše povijesti", rekao je Dik Daso, kustos aeronautičkog dijela poznatog muzeja.

Natpis "Prva atomska bomba, Hirošima, 6. kolovoza 1945." upisan je na srebrnom zrakoplovu, poznatom po prozirnom nosu kokpita i teškim strojnicama na krilima.

"Enola Gay" ispustio je atomsku bombu "Little Boy" na japansku luku Hirošima, usmrtivši više od 140.000 ljudi, a još su deseci oboljeli od različitih bolesti uzrokovanih radijacijom.

Bombardiranje je izvršeno sunčanog dana u 8.15 sati s visine od oko 10 kilometara. Misija "Enola Gay"-a poslužila je kao generalna proba za napad na Nagasaki u kojemu je poginulo 70.000 ljudi. Japan je kapitulirao šest dana poslije.

Prije deset godina, izložba o atomskoj bombi i "Enola Gay"-u, nazvanom po pilotovoj majci, dočekana je "na nož" brojnih američkih ratnih veterana koji su smatrali da su Japanci prikazani kao žrtve američke agresije.

Popratni tekst uz izložbu "Enola Gay"-a ne sadrži podatke o broju žrtava, niti su objavljene fotografije teških razaranja koje je uzrokovala atomska bomba.

Restauratori su više od 300.000 radnih sati obnavljali "Enola Gay", jedan od 15 američkih bombardera B-29, posebno prilagođen za tajnu misiju bacanja atomske bombe.

Zrakoplov je 1949. godine doniran Smithsonian muzeju, a do 1960. godine čuvan je u zračnoj bazi "Andrews" u Marylandu prije nego je rastavljen i u dijelovima pohranjen u veliko muzejsko skladište u obližnjem Suitlandu.

(Hina) bcav bcav



Pročitajte više