Iznova sagrađena jantarna soba koju su nacisti ukrali Rusima

"JANTARNA soba", dvorana sa zidovima obloženim jantarom koju je u XVIII. stoljeću Pruska podarila Rusiji i koja je 1945. nestala pošto su je opustošili nacisti, u potpunosti je rekonstruirana nedaleko od Sankt Peterburga, priopćio je u utorak izvođač radova Ruhrgas.

Vrijednost radova započetih 1999. iznosi 3,5 milijuna dolara, rekao je za službeni predstavnik Ruhrgasa, njemačkog energetskog koncerna sa sjedištem u Essenu.

Ruski ministar kulture Mihail Švidkoj i njegova njemačka kolegica Christina Weiss posjetili su u utorak Carsko Selo, tridesetak kilometara od Sankt Peterburga, kako bi obilježili završetak radova.

Službena je svečanost predviđena za 31. svibanj u nazočnosti njemačkog kancelara Gerharda Schroedera i ruskog predsjednika Vladimira Putina u prigodi 300. obljetnice osnutka Sankt Peterburga.

Sobu obloženu jantarom koju je pruski kralj Fridrik-Vilim I. početkom XVIII. stoljeća podario Petru Velikom opustošili su nacisti 1941., koji su je odnijeli u Koenigsberg, današnji Kalinjingrad.

No glasovite su ploče nestale 1945. Potraga u koju je krenulo desetak istražitelja s obje strane Željezne zavjese, stručnjaka i amatera, nije dala rezultata.

Pročitajte više