Izrael: Mordehai Vanunu će biti oslobođen, ali će mu kretanje biti ograničeno

IZRAELAC Mordehai Vanunu, osuđen 1986. zbog špijunaže jer je "izdao domovinu" otkrivši britanskom listu Sunday Times fotografije i informacije o izraelskom Centru za nuklearna istraživanja Dimona na jugu zemlje, trebao bi biti pušten iz zatvora u srijedu, no s obzirom da i dalje "posjeduje još neke tajne informacije" nakon izlaska iz zatvora kretanje će mu biti ograničeno, objavilo je u utorak izraelsko ministarstvo obrane.

Vanunua (50), bivšeg tehničara u nuklearnom centru Dimona, nakon razgovora za britanski list uhitili su 1986. godine pripadnici Mossada u Rimu, a zatim su ga tajno prebacili u Izrael gdje je izveden pred sud i osuđen na 18 godina zatvora.

"Tajnim informacijama" koje bi mogle predstavljati opasnost za Izrael, ministarstvo obrane je opravdalo svoju odluku o ograničenjima koja će Vanunu morati poštovati nakon izlaska iz zatvora.

Prema odluci ministarstva, u predstojećih najmanje godinu dana Vanunu neće smjeti napuštati zemlju, razgovarati sa stranim državljanima u Izraelu, niti se približavati izraelskim lukama ili granicama. Osim toga, bit će mu zabranjeno s bilo kime razgovarati o poslu što ga je obavljao u izraelskom nuklearnom centru Dimona. Vanunu će dobiti zemljopisnu kartu Izraela na kojoj će biti obilježena mjesta na koja neće smjeti kročiti, navodi se u priopćenju ministarstva obrane.

U ponedjeljak je u programu javne izraelske televizije puštena snimka razgovora "nuklearnog špijuna" s izraelskim agentima. Izraelci su prvi put nakon 18 godina imali priliku čuti Vanunuov glas. On nije iskazao nikakvo žaljenje zbog onoga što je učinio. "Nisam ni izdajnik ni špijun, samo sam želio obznaniti svijetu što se ondje događa", rekao je. Od 18 godina koliko je bio u izraelskom zatvoru Shikma, Vanunu je jedanaest proveo u potpunoj izolaciji.

Vlasti su odredile da će Vanunu po izlasku iz zatvora živjeti u jednome od luksuznih stanova u naselju Andromeda u Jaffi gdje žive Arapi i židovi. Iako je odgojen kao ultraortodoksni židov, polovinom 80-tih Vanunu se obratio na katoličanstvo.

Stanari spomenutog naselja nisu oduševljeni dolaskom novoga susjeda. Neki od njim misle da bi se Mordehai Vanunu mogao suočiti s problemima kada je riječ o pridržavanju postavljenih mu ograničenja, s obzirom na činjenicu da ondje žive diplomati iz cijelog svijeta.

Odluku ministarstva obrane oštro su osudili članovi Amnesty Internationala i antinuklearni aktivisti diljem svijeta, a službeni Tel Aviv nikada nije opovrgao informacije o posjedovanju nuklearnog oružja.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više